Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Mlade mame, medicinske sestre i liječnici u Čakovcu priključili se obilježavanju Nacionalnog tjedna dojenja
MH

NACIONALNI TJEDAN DOJENJA

FOTO Mlade mame, medicinske sestre i liječnici u Čakovcu priključili se obilježavanju Nacionalnog tjedna dojenja

„Iskoračimo za dojenje” geslo je ovogodišnjeg Nacionalnog tjedna dojenja

Brojne mame sa svojim mališanima, uz podršku patronažnih sestara Doma zdravlja, medicinskih sestara i liječnika međimurskih zdravstvenih ustanova, ispunile su u prijepodnevnim satima Franjevački trg u Čakovcu gdje je obilježen Nacionalni tjedan dojenja. 

Mlade mame, medicinske sestre i liječnici u Čakovcu priključili se obilježavanju Nacionalnog tjedna dojenja Fotogalerija

Nacionalni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. listopada. Diljem Hrvatske organiziraju se razne akcije kako bi se podigla svijest o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. 

- Sa starijom kćerkom Dorom imala sam problema prilikom dojenja, no uz podršku patronažne sestre sve smo prebrodile te je bila na prsima do svoje treće godine, a sad dojim i sedmomjesečnu Taru, ponosno je s nama podijelila svoje iskustvo Željka Vidović Balić iz Čakovca te dodala da svakodnevno vodi brigu o zdravoj prehrani, redovitim odlascima u šetnju, a u ulozi majke snašla se bez problema zahvaljujući podršci obitelji.

- Na području Međimurske županije je 18 patronažnih sestara čakovečkog Doma zdravlja. Raspoređene smo po naseljima prema broju stanovnika tako da se možemo dobro posvetiti poslu kojeg radimo, rekla je patronažna sestra Klara Klobučarić te naglasila dobrobiti dojenja – To su zdravlje i uspješan život, emocionalna povezanost majke i djeteta te zajedništvo s obitelji što moramo više poticati.

Osim što je besplatno i dostupno, brojne su dobrobiti dojenja i za majku i za bebe. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja potiču imunološki sustav bebe te se smanjuje rizik od mnogih bolesti. Majke koje doje imaju manji rizik od raka dojke, dojenje sagorijeva kalorije te potiče otpuštanje oksitocina – hormona sreće. 

Geslo ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja je „Iskoračimo za dojenje” kojim se nastoji pozvati građane da provode više vremena vani na otvorenom, budu aktivni, hodaju, uživaju u parkovima. 

Najnovije

Reci što misliš!