ŽUPANIJSKA LIGA PROTIV RAKA ČAKOVEC

DAN RUŽIČASTE VRPCE Brojne Međimurke i Međimurci dali podršku ženama koje se bore s rakom dojke!

Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te ranom otkrivanju i liječenju raka dojke

Klub žena operiranih od raka dojke “Nova nada” i ove je godine obilježio Dan ružičaste vrpce. Brojne Međimurke i Međimurci došli su u subotu prijepodne na čakovečki Trg Republike kako bi im dali podršku.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Broj oboljelih žena raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti. Stoga je izuzetno važno bolest otkriti već u početnoj fazi. Tada je ona izlječiva u 98 % slučajeva. Dijeljenjem edukativno-promotivnih materijala članice Kluba “Nova nada” nastojale su građanima ukazati na važnost redovitih mamografskih pregleda za žene, a koji jamče rano otkrivanje i pravodobno liječenje bolesti.

>> DAN RUŽIČASTE VRPCE Brojne Međimurke i Međimurci dali podršku ženama koje se bore s rakom dojke!

Klub “Nova Nada” koji djeluje u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec osnovan je 2000. godine. Okuplja 50 aktivnih članica koje su uključene u razne radionice: plesnu, kreativnu i plivačku, a povremeno organiziraju predavanja i izlete.

– Pozivam novoobljele žene s područja Međimurja da nam se pridruže. Lakše je kad porazgovaraš s nekim tko je prošao ili prolazi isto, poručila je predsjednica Kluba “Nova Nada” Jasenka Štefić.

– Koristimo svaku prigodu da pozovemo žene da vode brigu o svom zdravlju jer rak dojke još uvijek je prvo sijelo raka po učestalosti među ženama, kako u Međimurju, tako i u Hrvatskoj. Prema zadnjim raspoloživim podacima Registra za rak Republike Hrvatske 2019. godine u Hrvatskoj je od raka dojke oboljelo gotovo 3.000 žena, a u Međimurju zadnjih pet godina u prosjeku imamo 65 novooboljelih žena godišnje. Što se tiče smrtnosti, možemo sa zadovoljstvom reći da, i u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji, već nekoliko godina bilježimo pad smrtnosti, što je svakako rezultat i dobrog odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi od 2006. godine.

To je i rezultat sve bolje dijagnostike, boljih mogućnosti liječenja i naravno ovakvih akcija koje provodimo sa željom da odaziv na mamografske preglede bude što bolji jer se ranim otkrivanjem bolesti jamči i bolja kvaliteta života, bolje mogućnosti liječenja i u krajnjem slučaju smanjuje se smrtnost, rekla je dr. Renata Kutnjak Kiš, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

– Što se tiče konkretnih podatka o smrtnosti, u Hrvatskoj su 2020. godine od raka dojke umrle 722 žene, a u Međimurju u posljednjih pet godina prosječno godišnje umiru 22 žene. Rak dojke po smrtnosti više nije na prvom mjestu kada govorimo o raku među ženama. Na prvom mjestu u Međimurju je smrtnost od raka debelog crijeva, zatim raka bronha i pluća, a tek onda raka dojke, rekla je dr. Kutnjak Kiš te naglasila da se u Međimurju čak 75-80% žena odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije