Općina Orehovica: Jedan dan za čisti okoliš

Čist okoliš je pravo i obveza svih nas. Jedino biće koje stvara otpad je čovjek, a njegovo neodgovorno ponašanje dovest će u pitanje opstanak svih. Uključimo li se svi u kampanju za čisti okoliš, omogućit ćemo bolju budućnost i nama i budućim generacijama.

Općina Orehovica je prepoznala važnost kampanje Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, te je načelnik Općine Franjo Bukal potpisao pismo namjere o sudjelovanju u akciji, kao važan korak u promjeni odnosa građana prema okolišu pa se tako i ove godine Općina Orehovica pridružila akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš.

Akcija je održana 22. travnja 2013. (ponedjeljak) u vremenu od 10 do 13 sati. U akciju je bilo uključeno 308 sudionika i to 260 učenika i 48 volontera, 6 traktora sa prikolicama te 2 kombi vozila. U koordinaciji Općine Orehovica, djelatnika i učenika OŠ Orehovica, vijeća mjesnih odbora, vatrogasnih društava, članova pojedinih udruga sa područja Općine prikupljeno je cca 14 m3 raznog otpada, a to je cca 10,5 tona otpada koji je nesavjesno odbačen u okoliš.

Prikupljen je raznovrsni otpad – 53 komada automobilskih guma svih profila i veličina, ekrani kompjutora itd. Za sve je sudionike organizirano osvježenje kao i prijevoz kako bi se stiglo na onečišćene lokacije. Prikupljen otpad zbrinut je od strane koncesionara koji zbrinjava otpad na području Općine Orehovica – GKP-a Čakom d.o.o. na deponiji u Totovcu, bez naknade prijevoza i zbrinjavanja, a na pretovaru se uključilo i šestero Roma.

Od ove akcije očekivali smo veći odaziv i više voljnih i ornih sudionika kao i ekološke osviještenosti građana, jer bilo bi dobro, ako već 365 dana pojedinci neadekvatno odlažu otpad, da se taj 1 dan uključimo svi, kako bi zaštitili naš okoliš, a naposve podzemne vode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije