Vijesti / Društvo
Društvo
SPREMAČICA MARIJA PERKO Obavlja odgovoran i zahtjevan posao kako ne bi došlo do širenja bolesti
E.M./Privatna arhiva

PRIČE IZ BOLNICE

SPREMAČICA MARIJA PERKO Obavlja odgovoran i zahtjevan posao kako ne bi došlo do širenja bolesti

Spremačica Marija Perko obožava ribolov, rado putuje, a kad nije na poslu pomaže starijima!

Spremačica Marija Perko (59), od milja zvana Marijana, djelatnica je Odsjeka za higijenu Županijske bolnice Čakovec kojeg vodi Petra Glumpak. Rođena je u Mariboru, kad je imala 5 godina doselili su u Lopatinec gdje je završila osnovnu školu, a kasnije i tekstilnu školu u Varaždinu.

Priče iz bolnice - Marija Perko Fotogalerija

Nakon 22 godine rada u tvornici obuće Jelen, 2003. godine zaposlila se u čakovečkoj Bolnici na radnom mjestu spremačice, gdje zadnjih pet godina radi kao matična spremačica na Odjelu pedijatrije.

U gotovo 20 godina rada u čakovečkoj Bolnici nema odjela kojeg nije prošla.

- Lakše mi je reći gdje nisam bila, otkrila nam je naša sugovornica te dodala da je prošla sve odjele osim interne i zaraze. - Počela sam na ginekologiji, pa u rađaoni, zatim sam bila na kirurgiji, neurologiji, na psihijatriji, jedno vrijeme radila sam i u vešeraju, a otkad se formirao servis bila sam na HBO-u, dnevnoj bolnici te sada pedijatriji, doznali smo od Marije.

- Na svim odjelima mi je lijepo. Nije mi teško raditi i lako se prilagodim! - otkrila nam je Marija te dodala da joj je ipak pedijatrija na čelu s dr. Dejanom Balažinom među dražim odjelima jer vlada domaća atmosfera i topli ljudski odmori. - Glavna sestra pedijatrije Dijana Farkaš nam je velika podrška i uvijek na raspolaganju, naglasila je.

Marija radi u jutarnjoj ili poslijepodnevnoj smjeni, a posao zahtijeva i rad nedjeljom te praznicima. I dok mnogi misle da se posao spremačice sastoji od brisanja podova i čišćenja kupaonica, one su bitna karika nužna za normalno funkcioniranje jednog odjela. Kako smo saznali, ambulanta s dnevnom bolnicom je živi organizam. Na odjelu su djeca koja često puta povraćaju, kod zaprimanja novih pacijenata potrebno je odnijeti uzorke krvi u laboratorije, pri čemu je izuzetno bitno da se odnesu na pravo mjesto u pravo vrijeme, o čemu ovisi i kvaliteta nalaza.

Posao je zahtjevan i fizički i psihički. Mora voditi računa čime će brisati pod, kojim redoslijedom, koje smeće kamo staviti jer je riječ o infektivnom otpadu kako ne bi došlo do zaraze. Ukoliko su pacijenti po sobama u izolaciji, mora voditi računa kojim redoslijedom čistiti samu sobu, kojim redoslijedom je ta soba na redu i slično, tako da je Marija morala proći edukacije dezinfekcije i pranja ruku, edukacije o sredstvima kojima se čiste površine, načinu brisanja soba nakon izolacije... Uvijek mora biti svjesna odgovornog ponašanja kako ne bi došlo do širenja bolesti na druge djelatnike, odjele ili članove obitelji.

No, sve je lakše kad radi u okruženju u kojem se djelatnici odjela mogu proveseliti zajedno, izjadati jedan drugome i imati podršku u najtežim trenucima.

KORONA, RADOVI ...

Na organizaciju posla unatrag dvije godine utjecala je i epidemija koronavirusa.

- U početku smo se uhodavali, prolazili edukacije. Radili smo u skafanderima, morali smo znati na koji način čistiti sobe, kako odvajati otpad ili rublje kad je riječ o covid pacijentima, no ništa nam nije bilo teško, pojasnila nam je Marija te kroz šalu dodala da je jedini problem bio što je niskog rasta pa joj je skafander bio preveliki, no i tu su se snašli.

Odjel pedijatrije i sada radi u specijalnim uvjetima, no ne zbog korone već zbog radova na rekonstrukciji. - Zahtjevno je, radi se na trećini odjela, broj pacijenata ostao je isti, dok radnici na drugoj strani pedijatrije buše i štemaju. No, nije nam teško jer znamo da ćemo uskoro imati novi obnovljeni prostor, istaknula je Marija te otkrila da topla riječ i nasmijane oči puno znače u što uspješnijoj adaptaciji malih pacijenata na bolnicu.

Lijepe riječi o njoj imao je i ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, dr. med. Igor Šegović.

- I kao pedijatar i kao ravnatelj za Mariju imam samo riječi pohvale. Prema nama se ponaša majčinski i uvijek nas razveseli kada nam je teško. Ona nije obična spremačica, ona je dio tima na pedijatriji i svi mi mlađi od nje možemo učiti - rekao je.

PODRŠKA BLIŽNJIH

Marija već 17 godina sretno živi sa svojim partnerom Zvonkom, također djelatnikom čakovečke Bolnice. Ima dvoje djece i četvero unučadi. Kći Ivana (39) živi u Njemačkoj, a sin Branko (40) pak je kuhar u Osnovnoj Nedelišće.

Rado pomaže starijima, bilo da im je potrebna pomoć oko kućanskih poslova ili odlaska u trgovinu. Izrađuje domaću tjesteninu, voli putovati i boraviti u prirodi, a najradije od svega obožava ribolov. - Voda, priroda, tišina i drugo mi ne treba, rekla je kroz smijeh.

Najnovije

Reci što misliš!