Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO I FOTO Bakini kolači: Najbolji kolač pripremila je Marija Toplek Žuža!
MH

FESTIVAL MEĐIMURSKIH SLASTICA

VIDEO I FOTO Bakini kolači: Najbolji kolač pripremila je Marija Toplek Žuža!

Zahtjevan kolač, domaće salenjake sa šljivama, pripremila je Marija Toplek članica Udruge žena za očuvanje kulturne baštine „Zlatne ruke” Čakovec i time osvojila prvo mjesto na Festivalu međimurskih slastica „Bakini kolači”

U sklopu manifestacije „Jesen u gradu Zrinskih” u atriju Starog grada održan je Festival međimurskih slastica „Bakini kolači”. Riječ je o već tradicionalnom izložbenom, prodajnom i natjecateljskom festivalu kojeg organizira Udruga za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda”.

Bakini kolači: Najbolji kolač pripremila je Marija Toplek Žuži! Fotogalerija

Festival je okupio 25 izlagača koji su u atriju prezentirali najbolje kolače kakve su nekada pravile naše bake, a po prvi puta predstavili su se i gosti iz Središča ob Dravi. Osim izložbeno-prodajnog imao je i natjecateljski karakter. Članice žirija Slađana Herman stručna učiteljica kuharstva u Srednjoj školi Prelog i Marija Borković umirovljena kuharica i slastičarka, morale su među 23 prijavljena kolača, izabrati one najbolje. Uvjet je bio da kolači budu izvorni međimurski te sadrže mak i šljive.

Prvo mjesto pripalo je Mariji Toplek, zvanoj Žuža, članici Udruge žena za očuvanje kulturne baštine „Zlatne ruke” Čakovec, koja je napravila domaće salenjake. Druga je bila Ana Mikec iz Udruge žena „Priločko srce” iz Preloga s baklavom od maka. Zbog spriječenosti nagradu je preuzela predsjednica Udruge Nadica Blažeka. Treće mjesto pak je pripalo Stanislavu Trstenjaku iz Marofa za makov vordani biskvit sa slivovom marmeladom.

Lente i prigodne nagrade pobjednicima su uručili Franjo Soldat predsjednik Udruge „Međimurska gruda” i Rudi Grula direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Za dobru atmosferu na Festivalu pak su se pobrinuli članovi Tamburaškog sastava KUD-a Mačkovec.

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!