Vijesti / Društvo
Društvo
Općina Kotoriba domaćin i pokrovitelj međunarodne izložbe malih životinja i patuljastih gušana
Općina Kotoriba

SKLOPLJEN UGOVOR O SURADNJI

Općina Kotoriba domaćin i pokrovitelj međunarodne izložbe malih životinja i patuljastih gušana

Velika izložba održat će se u studenom u Kotoribi

Udruga Međimurska lastavica povodom 35. godišnjice rada u suradnji s Europskim klubom engleskih i patuljastih gušana organizira 30. međunarodnu izložbu malih životinja i engleskih i patuljastih gušana u školskoj dvorani OŠ Jože Horvata u Kotoribi. U razdoblju od 17. do 20. studenog 2022. održat će se zasebno dvije izložbe, izložba gušana, te izložba udruge Međimurska lastavica povodom 35. godišnjice postojanja Udruge. Europske se izložbe održavaju svake dvije godine sa željom razmjene, ocjenjivanja i nagrađivanja rezultata uzgoja.

Na izložbi će biti izloženo do 800 eksponata, od čega će biti 500 inozemnih, te 300 domaćih, a predstavit će se izlagači iz Austrije, Mađarske, Bugarske, Njemačke, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Hrvatske te iz još poneke zemlje.

Europski klub engleskih i patuljastih gušana su prvotno osnovali 17. prosinca 1982. u Mammingu (u Njemačkoj) Franz Zollner, Georg Gerhager, Franz Schuster i dr. Leonhard Kühschelm. Klub je ponovno ustanovljen u veljači 2019. s novim čelništvom i sjedištem.

Pasmine engleskog i patuljastog gušana dobivene su godinama selektivnog križanja podvrsta goluba pećinara koje su posjedovale željene karakteristike. Prvi je službeni standard engleskog velikog gušana objavljen 1735. kada su ovu pasminu prozvali kraljem golubova. Mnogi su biolozi, poput Tegetmeiera i Darwina, proučavali ove posebne ptice i pisali o njima.

- Želio bih zahvaliti predstavnicima Europskog kluba engleskih i patuljastih gušana što su odabrali Kotoribu kao mjesto održavanja ove višednevne međunarodne izložbe te predsjedniku Međimurske lastavice, Kotoripčanu Đuri Golubiću što se angažirao u dovođenju međunarodnih izlagača u našu Kotoribu - poručio je načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić.

Izložba će se održati pod pokroviteljstvom Općine Kotoriba koja ujedno ovim putem poziva sve zaljubljenike u male životinje da dođu razgledati i posjetiti ovu jedinstvenu izložbu.

Najnovije

Reci što misliš!