PROBLEM ZA MJEŠTANE

BANFI Graba Gibinščak opet je odsječena od svijeta!

Svaka bujica nosi sve pred sobom, kaže mještanin Antun Ivani

U “grabu Gibinščak” u Banfiju, kad vrag uzme šalu, može se samo helikopterom. Davno su to već za List Međimurje izjavili mještani koji u njoj žive. Makadamski put je strm, a Općina Štrigova trudi se održavati ga. No, priroda je snažnija. Iako ga redovito ravnaju i dovezli su šljunak i sipinu, bujica lakoćom kopa duboke jame. 

– Pisali ste već da se do nas može samo helikopterom, a kad ste god pisali o nama, reagirali su i potrudili se. Stoga sam vas i sad pozvao, kiše u kolovozu opet su napravile duboke jame. Sad se još može nekako proći, teško, ali nakon sljedeće kiše sigurno neću moći proći automobilom – ispričao nam je 30. kolovoza Antun Ivani

U grabi Gibinščak živi sa suprugom Nevenkom Ivani. Teško hoda, godine su tu, a nakon dugogodišnjeg rada u Njemačkoj, ovdje živi desetak godina. Žive “na supruginoj domovini”, a on kaže kako se još uvijek smatra (ili ga smatraju) dotepencem. No, kad zagusti, nema druge nego zatražiti pomoć kroz uvijek pouzdan List Međimurje, koji mu je glavni prozor u svijet. 

Mole pomoć

– Ovuda se ide prema slovenskoj Gibini. Živi se u tri od pet postojećih kuća. Put je opet uništen i čekamo da netko dođe i reagira; možda su ih malo spriječili godišnji odmori. Inače, navozili su nam tu sipinu, bio je i s valjkom, i to je dobro. Molimo ih da opet reagiraju – kaže gospodin Ivani. 

Jer, dogodi li se što, vjerojatni ni hitna medicinska pomoć neće moći do nekoliko starijih osoba koje još žive u grabi Gibinščak. Nazvali smo stoga načelnika Štrigove Stanislava Rebernika. Otkrio nam je koje zahvate na cestama trenutno planiraju diljem općine. 

– Ta lokacija u Banfiju je doista problematična, svjesni smo toga. Imamo takvu situaciju nakon svake kiše na barem pet lokacija u općini. Svakako ćemo reagirati i poravnati je još jednom, i kad god opet bude trebalo. No, ne mogu reći da je u ovom trenu u planu njeno asfaltiranje – otvoreno kaže načelnik. 

Gdje je u planu asfalt?

Od načelnika Rebernika doznajemo koje cestovne zahvate planiraju ovih dana. Raspisuju natječaj za zemljane radove na prostoru budućeg stambenog naselja podno Štrigovčaka. Bit će uređen put, isprva makadamski, ali odmah će postaviti i cijevi za oborinsku odvodnjul. Sve to kako bi mogla početi prodaja parcela i – gradnja kuća. 

– Makadam će se raditi i u budućem turističkom naselju kod Toplica. Tu je i natječaj za cestu Orehovčak – Rim. Te dvije lokacije spojene su lošim makadamom. Riječ je o dva kilometra, a mi krećemo u asfaltiranje i odvodnju na prvih 600 metara. Radimo i na prilazu vidikovcu u Robadju te uređenju parkirališta – kaže načelnik. 

* Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.515

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije