Vijesti / Društvo
Društvo
USUSRET NEIZVJESNOJ JESENI Kako će ublažiti posljedice rasta cijene energenata?
Goran Stanzl/PIXSELL

RAST CIJENA ENERGENATA

USUSRET NEIZVJESNOJ JESENI Kako će ublažiti posljedice rasta cijene energenata?

Računi za struju su puno veći, no štedimo na plinu, kažu u Međimurskoj županiji

Dok cijela država strepi od jeseni, odnosno povećanja cijena energenata, u Međimurskoj županiji provjerili smo koliko su već dosad porasli režijski troškovi u pojedinim županijskim ustanovama. Detaljno su nas izvijestili o porastu cijene električne energije, no ne i plina. Kad je riječ o plinu, govore tek o uštedama. Najveći potrošač električne energije je Županijska bolnica Čakovec.

Ta je ustanova, navode iz Županije, u srpnju ove godine imala ugovorenu cijenu prema kojoj je višu tarifu plaćala 12 posto više nego u srpnju 2021. godine, a nižu tarifu 16 posto manje nego u istome mjesecu prošle godine. Aktualni ugovor važeći je do kraja ove godine. Uz opasku da se udio električne energije fakturira prema Zavodu za javno zdravstvo i Zavodu za hitnu medicinu navode podatak da je račun za srpanj 2021, godine iznosio 237.363 kune bez poreza na dodanu vrijednost (dobavljač je tada bila tvrtka GEN-I), dok su u sedmome mjesecu ove godine platili 212.170 kuna (dobavljač HEP-Opskrba d.o.o.) što čini razliku od 25.192 kune.

I sve županijske tvrtke i ustanove koje djeluju u kompleksu bivše vojarne – MIN - Međimurje, investicije, nekretnine d.o.o., Obiteljski centar, Javna ustanova REDEA, Međimurska energetska agencija d.o.o., Tehnološko inovacijski centar, Metalska jezgra, Turistička zajednica Međimurske županije kao i Međimursko veleučilište, ugovor o dobavi električne energije koji vrijedi do kraja godine, potpisale su s HEP - Opskrbom i to na temelju postupka zajedničke javne nabave koji je provela Regionalna energetska agencija Sjever iz Koprivnice. Računi se ispostavljaju tvrtki MIN-Međimurje, investicije, nekretnine jer ona upravlja kompleksom.

Od lipnja prošle do kraja lipnja ove godine ukupan račun za električnu energiju kompleksa vojarne iznosio je 479.377 kuna. Radi usporedbe – mjesečni račun za lipanj 2021. godine iznosio je 36.939 kuna (s PDV-om) za potrošenih 41.887 kilovatsati, dok su u lipnju ove godine plaćene 44.853 kune za 44.778 kilovatsati, dakle 7913 kuna više. U cjelini, računi za električnu energiju veći su za 16 posto, izračunali su u Županiji. Napominju i da su se osim cijene opskrbe, a na temelju odluke Hrvatske energetske regulatorne agencije, od prvog travnja ove godine mijenjale i stavke za korištenje mreže. Tako je u njihovom, takozvanom crvenom tarifnom modelu  s 0,21 na 0,22 kune po kilovatsatu povećana stavka za korištenje mreže te cijena za angažiranu radnu snagu s 38.5 na 39 kuna po kilovatsatu. 

- S obzirom na nestabilnost tržišta električne energije i globalnu situaciju  prilikom novog objedinjenog postupka nabave električne energije za županijske ustanove, očekujemo znatni porast cijena, odnosno pristiglih ponuda u odnosu na trenutne cijene. I sljedeće godine želimo provesti postupak zajedničke javne nabave, kako bi se porast cijene što manje osjetio. Ublažavanje posljedica ovakvih trendova moguće je postići objedinjenim postupkom nabave, postavljanjem fotonaponskih elektrana (primjer je fotonaponska elektrana u Centru znanja od 60 kilovata) te racionalizacijom korištenja energije, kažu u Županiji. 

Uštede na plinu? 

Kad je riječ o plinu, podsjećaju da su proveli  postupak zajedničke javne nabave prirodnog plina za obrazovne, zdravstvene i druge ustanove na području u čemu sudjeluje ukupno 37 institucija - 22 osnovne i pet srednjih škola te uz ostale Županijska bolnica Čakovec, Dom za starije i nemoćne, Dom zdravlja, Ljekarne, Centar znanja, zgrada Županije…Ugovorena je cijena od 14 lipa po kilovatsatu, dok je ranije iznosila 20 lipa, a ugovor vrijedi do 2023. godine.

- Već sada smo uštedjeli više od 40 milijuna, a do kraja 2022. godine očekujemo da ćemo uštedjeti više od 18,100.000 kuna, još i više u 2023. godini, optimistični su u Županiji. 

* Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.515

Najnovije

Reci što misliš!