Vijesti / Društvo
Društvo
DAN BORBE PROTIV NASILJA Akcijom i tribinom poslana poruka nulte stope tolerancije na nasilje!
MH

'FOTKANJEM PROTIV NASILJA'

DAN BORBE PROTIV NASILJA Akcijom i tribinom poslana poruka nulte stope tolerancije na nasilje!

22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na Općinskom sudu u Zagrebu kada je muškarac tijekom brakorazvodne parnice ubio suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju

Tim povodom Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, Podružnicom Obiteljski centar Čakovec, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja "Sigurna kuća" te Koordinacijom za ljudska prava Međimurske županije, organiziralo je tribinu pod nazivom "Nasilje nad ženama".

Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je ubijeno 14 žena, a do kraja kolovoza ove godine njih 12. U svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće njihovih bivših bračnih ili sadašnjih partnera. Podaci objavljeni iz Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova navode da se broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih sedam godina, gotovo utrostručio te je tijekom 2021. godine premašio brojku od 6.000 kaznenih djela od čega se 79% prijava odnosi na štetu žena.  

DAN BORBE PROTIV NASILJA Akcijom i tribinom poslana poruka nulte stope tolerancije na nasilje! Fotogalerija

- Zadnjih mjesec dana mi gotovo kontinuirano govorimo o rodno uvjetovanom nasilju i gotovo da nam je svaki dan povod da progovorimo o nasilju nad ženama, o femicidu, zašto su nam žene ubijene i zašto imamo već u zadnjih osam mjeseci 12 ubijenih žena, naglasila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te dodala - Ako pogledate statistiku sve te žene su ubijene od njima bliskih muških osoba. Moram reći da se posljednjih godina trendovi mijenjaju. Te bliske muške osobe sve češće postaju njihovi sinovi, a u manjem postotku sadašnji ili bivši partneri.

- Zašto se događaju promjene u tim sociološkim odnosima teško da možemo u ovom trenutku govoriti. To je tema za jedno dublje istraživanje, jer pitanje rodno uvjetovanog nasilja je kontinuirani problem globalnih razmjera, rekla je Ljubičić.

- Moram reći da odnos kazne prema počinitelju je toliko blag da žrtve koje su svjedočile nasilju nisu dobile dovoljnu zaštitu institucija. Vrlo često možemo čuti  u svom okruženju da se puno više očekivalo u zaštiti i pomoći žrtava. Na taj način se stvara nesigurnost drugih žrtava da prijave nasilje. Doduše, prijave ga, ali u onom trenutku kada postane brutalno i prelazi u sferu kazneno-pravnog procesuiranja, naglasila je Ljubičić.

- Mi možemo mijenjati zakone, ali ono na čemu trebamo kontinuirano raditi je da postojeće zakone znamo primijeniti. Upravo na to nam ukazuju i činjene da se u pravosudnom sustavu gotovo manje od 10% izriče kazna zatvora, od zaštitnih mjera najmanje se izriče mjera udaljavanja iz obitelji te da se kazne u prekršajnom i kaznenom postupku izriču u donjoj razini. Dok to ne riješimo, mi možemo kontinuirano mijenjati zakone, ali je potrebno ono što imamo znati primijeniti, a za to je potrebna edukacija, ne stihijska, već sustavna, poručila je pravobraniteljica.

- Nasilje je odavno izašlo iz domene kućnog problema i postalo javno-zdravstveni i socijalni problem, rekla je Alenka Bilić ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec te dodala – Nasilja je bilo i prije, a ima ga i sada. Ono što se promijenilo je da se prije nije toliko evidentiralo. Bolje je i to što naša lokalna sredina, policija, pravosuđe i svi mi koji smo uključeni, imamo  više i bolje alate za prevenciju.

Neposredno prije tribine održana je akcija 'Fotkanjem protiv nasilja' kojom se željela odaslati poruka nulte stope tolerancije na nasilje!

Pored Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, akciji i tribini prisustvovali su brojni stručnjaci u sustavima koji se bave tematikom nasilja u obitelji i općenito, Savjet mladih Grada Čakovca, srednjoškolci te osobe iz društvenog i javnog života.

Najnovije

Reci što misliš!