KOJA IMENA BIRAMO?

KOJA IMENA DJECI DAJU MEĐIMURCI? Winetou i Sandokan pali u zaborav, sada su vrelo ideja za imena Turci

U Međimurju je ove godine bilo i 78 zahtjeva za promjenu imena

Nomen est omen – ime je znak, glasi stara latinska izreka… List Međimurje bavio se temom izbora imena i u broju od 27. veljače 2007. kada smo istražili koja su najučestalija, ali i najneuobičajnija imena u Međimurju. U suradnji s Matičnim uredom Čakovec tada smo saznali da su kod Međimuraca prednjačila tradicionalna imena poput Ivan, Josip, Stjepan i Franjo.

Među ženskim imenima najčešća su bila Marija, Katarina, Ana i Terezija. No, bilo je upisanih neuobičajenih imena poput Sandokana, Winetua, Zuhre i Naomi… zabilježeno je tada u listu Međimurje.

Luka i Mia

Petnaest godina kasnije provjerili smo koja imena se najčešće daju u našem kraju i jesu li se trendovi promijenili. Uputili smo se do zgrade Međimurske županije gdje smo pokucali na vrata voditeljice Odsjeka za osobna stanja građana Ksenije Posavec te njezine kolegice Nelije Čepin koja radi kao viša stručna suradnica – matičarka. Imena i prezimena njihov su posao više od 30 godina.

Otkrivaju nam da u Hrvatskoj još uvijek prednjače klasična imena, često vezana i uz religijska opredjeljenja. Najčešća imena (na području Hrvatske) u prvom dijelu ove godine (prema matici rođenih) bila su Luka (179), David (128), Jakov (117) i Mateo (101), dok su kod djevojčica prevladavala imena Mia (126), Lucija (95), Ema (93) i Mila (92). 

U Međimurju je situacija nešto drugačija pa od siječnja do srpnja ove godine pri izboru imena za djevojčice prevladavala su imena Dora (8), Nika (8), Maša (6) i Mia (6), a među muškim imenima najčešći izbor bio je Jakov (10) i Lukas (10), slijede ih Vito (9), Teo (8), Tin (8) i Viktor (8).

– Imena nerijetko bivaju vezana uz društvene trendove pa se tako često daju imena prema – u tom trenu – popularnim pjevačima, glumcima i drugim poznatim osobama. Imena Sandokan i Winetou su bila vezana uz filmove i seriju koji su bili davno popularni dok su danas prisutna imena iz turskih serija. U maticu rođenih upisuju se i imena djece roditelja stranaca kojih je sve više kod nas, a oni imena daju u skladu s tradicijom svoje zemlje, ističe K. Posavec.

Kad Stela dobije još jedno L…

Za razliku od stranaca koji djeci daju imena sukladno svojoj tradiciji, sve više mladih parova koji iz Hrvatske odlaze u inozemstvo pri upisu svoje djece biraju imena prema običajima zemlje u koju su odselili. Pa Marija postaje Merry, Melanija biva Mellany, a Stela dobiva još jedno l i – postaje Stella.

– Postoje pravila kod dodjele imena, ime ne može biti broj, slovo ili interpunkcijski znak. Osobni podaci moraju se sastojati od imena i prezimena, ali mogu imati i veći broj riječi. Pri tome postoji pravilo da ime ne smije imati više od 60, a prezime 44 znaka zbog ispisa na indetifikacijskim dokumentima. U slučaju da je ime duže od 104 znaka, osoba mora potpisati izjavu u kojoj će definirati s kojim će se dijelom imena služiti u pravnom prometu, saznajemo od Nelije Čepin.

A što ako se nekom vlastito ime ne sviđa?

– Možete predati zahtjev za promjenu imena i prezimena u matičnom uredu prema mjestu prebivališta. Rješenje o promjeni donosi se najčešće unutar mjesec dana, a zahtjevu treba priložiti potvrdu da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak, pojašnjava Ksenija Posavec.

Takvih zahtjeva je ove godine u Međimurju bilo 78, a uz pojedince, ponekad i cijele obitelji promjene svoje osobne podatke, doznajemo od voditeljice K. Posavec. 

Različitost je zanimljiva

U novo vrijeme pojavljuju se na našem području imena turskog i arapsko-perzijskog porijekla… Turske serije vladaju malim ekranima, a glumci i glumice osvajaju srca naših ljudi pa se djeca zovu Melek, Armin, Emir, Nihan, Feriha… 

No, besmrtna franšiza Zvjezdani ratovi još se ne da pa se i u današnje doba rodi pokoji Han (Solo) ili (princeza) Leia. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije