'Nitko ne zna koliko patimo!'

SUDSKA TRAKAVICA IH I DALJE RANJAVA Roditelji Tomislava Pergara i dalje čekaju presudu

Marijan i Spomenka Pergar iz Vukanovca čak nisu bili ni iznenađeni što je ponovo ukinuta presuda za smrt njihovog sina Tomislava...

U Vukanovcu, na kraju sela, žive supružnici Pergar. Nekad je ovo bio bučan dom, ovdje su Marijanu i Spomenki Pergar odrasla dva sina. No, sve se promijenilo. Posjetili smo ih početkom kolovoza i lijepo su nas dočekali. Tik do ulaza, na zidu je velika, uramljena fotografija njihovog sina Tomislava Pergara

Bile su mu samo 22 godine kad je pretučen u narodnjačkom klubu Guru u Čakovcu te je izdahnuo nekoliko sati poslije. No, to je bilo 27. siječnja 2011. godine, a kako sada stvari stoje, pravdu za svoga sina supružnici Pergar možda neće ni dočekati. 

– Imate li novu informaciju, znate li što se dogodilo u sudskom postupku? – upitali smo ih sjevši za stol u dnevnoj sobi. 

– Nemamo, što se dogodilo?! – zastao im je dah. Očekivano, kao i nekoliko puta ranije, upravo od novinara Lista Međimurje doznali su novosti. 

– Ukinuta je prvostupanjska presuda i kreće novo, treće suđenje – saznali su bolnu istinu. 

Prihvaćena je žalba i presuda je ukinuta “zbog bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku”, naša je informacija s internetskih stranica Ministarstva pravosuđa. No, Pergari su već naviknuli na ovakve udarce. Stisnute usne i pogled u stranu bili su dovoljan znak. 

– Nismo znali ništa! Mi to izgleda ne budemo dočekali. Jesu li nesposobni ili što se događa? Ljuti smo i na sudstvo i na državu. Samo želimo da se to riješi, stvarno nam je svega dosta. Gotovi smo, živci, srce, suze same krenu… Mi patimo… nitko ne zna koliko patimo! Hvala Bogu imamo i starijeg sina s obitelji, oni žive nekoliko sela dalje. No, mi smo ostali sami u svom domu i u njemu sada vlada tišina. Spas nam donose vrt i gorice. Odemo među trsje i upalimo radio, da nam svira – ispričali su nam potpuno konsternirani Marijan i Spomenka Pergar. 

Fatalna ozljeda

Podsjetimo ukratko: već je jednom ukinuta presuda kojom su Matija Marčec, Deni Pikl i Bruno Hančić osuđeni za nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom Tomislavu Pergaru. 

U novom postupku, ista sutkinja Renata Marciuš osudila ih je na po dvije godine i deset mjeseci zatvora. Izvještavajući o toj presudi početkom prošle godine nismo željeli “trčati pred rudo”. No, bilo je sasvim jasno da će presuda opet biti ukinuta na višem, Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. 

Naime, u prethodnom navratu, također u Slavonskom Brodu, ukinuta je jer su svi dobili istu kaznu. Konkretnije, viši Sud tražio je da u Čakovcu individualiziraju krivnju i utvrde tko je doista nanio smrtonosnu ozljedu nesretnom Tomislavu Pergaru te noći. No, novom presudom opet su osuđeni “u paketu”, na istu kaznu. Stoga, očekivano, viši sud je opet vratio postupak u Čakovec. 

– Sve nam je to čudno, tko zna neće li sve skupa zastarjeti? Ma više nam čak nije ni važno hoće li završiti u zatvoru, samo da sve to jednom završi. Prvookrivljeni Marčec sam je sebi presudio, ali on mi je barem jedini u sudskom hodniku rekao da mu je žao – kaže Spomenka Pergar. Riječ je o Matiji Marčecu koji je, vozeći motocikl, poginuo prije godinu dana.

Na Općinskom sudu u Čakovcu tako bi još jednom trebali (pokušati) utvrditi tko je nanio fatalnu ozljedu mladom Pergaru. Kao što smo već pisali, vještačenja su pokazala da nije preminuo zato što su ga tukla trojica. Smrtonosna ozljeda nastala je gnječenjem trbuha – bilo đonom kad je ležao na podu, bilo snažnim potiskom šakom kad je stajao. Života ga je, dakle, lišila jedna osoba. Koja? 

Pravosuđe je, dakle, stava da mora biti utvrđena svačija pojedinačna krivnja i doprinos tragediji. I to je, generalno gledano, razumno i zakonito. No, što stoji s druge strane medalje, kakve se misli roje u tihoj dnevnoj sobi obitelji Pergar u Vukanovcu?

‘Nama su jednaki’

– Nama su svi jednaki. Shvaćamo ovo o invidualizaciji krivnje. No, Veselko je rekao da su ga sva trojica napadala i tukla. Nama nije presudno pitanje tko je nanio fatalnu ranu – stav je supružnika Pergar. 

I tako, 11 i pol godina nakon što su ostali bez sina, kreće treći sudski postupak. Po sili zakona sud je ukinuo postupak protiv preminulog Matije Marčeca te tako ostaju dva okrivljenika.

– Baš se pitamo što to znači i kako će se to odraziti na daljnji postupak. Sad postoji mogućnost da se presudi linijom manjeg otpora – kažu Pergari, no… ni ovaj put nećemo “trčati pred rudo”…

Treći postupak još je jednom dodijeljen Renati Marciuš i formiran je novi sudski predmet. Tim povodom obratili smo se Općinskom sudu u Čakovcu. Upitali smo kako to da je po treći put predmet dodijeljen istoj sutkinji i čemu se prvenstveno obitelj žrtve, te javnost koja ovaj slučaj prati dulje od deset godina, može nadati u novom pokušaju. Pitanje smo naslovili na predsjednicu Suda, a odgovorila nam je glasnogovornica Barbara Ujlaki Strbad:

– Vezano uz sadržaj drugostupanjske odluke, kao i uz samo suđenje u predmetu, predsjednik Suda, kao tijelo sudske uprave, nije nadređen sucima u poslovima suđenja. Nije ovlašten ocjenjivati niti komentirati predmet pojedinog spora niti pravilnost odluka koje suci donose, niti druga pitanja iz područja suđenja – odgovoreno nam je, uz potvrdu da je donijeta drugostupanjska odluka. 

Naknadno smo pitali i tko određuje tko će suditi u kojem predmetu te kakav je zahtjev za izuzećem podnesen 26. srpnja (ovo također nalazimo na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa). Odgovor na to pitanje još nemamo, ali prilično je izvjesno – o čemu “bruje” i odvjetnički krugovi – tko je zatražio izuzeće u trećem suđenju za smrt Tomislava Pergara.

Sa Suda poručuju da zastara u ovom predmetu nastupa 2033. godine…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije