Vijesti / Društvo
Društvo
BERNARD MATIJEVIĆ IZ PRELOGA 'Nakon tri mjeseca rada u uredu shvatio sam da je ipak poljoprivreda moj život'
Anja Dobranić

NAJBOLJI ORAČ MEĐIMURJA

BERNARD MATIJEVIĆ IZ PRELOGA 'Nakon tri mjeseca rada u uredu shvatio sam da je ipak poljoprivreda moj život'

Bernard je nakon samo tri mjeseca rada u uredu shvatio da to nije život za njega. Okrenuo se poljoprivredi i u tome je vrlo uspješan

Drugu godinu zaredom na Županijskom natjecanju orača Međimurske županije, u kategoriji plugova premetnjaka, pobijedio je 24-godišnji Bernard Matijević iz Preloga. Ovo mu je bila sedma godina da se natječe.

Nije ni čudno što je došao do pobjede, pošto je njegovoj obitelji poljoprivreda u genima, a imaju OPG od 1988. godine. Osnovao ga je njegov djed Antun Zvonarek, a najviše se bave proizvodnjom žitarica. Bernard je završio Poljoprivredni fakultet u Križevcima, a odmah potom maksimalno se posvetio obiteljskom poslu.

Kao što je poznato, u ovom poslu radnog vremena praktički nema, a Bernard nam je opisao jedan njegov tipični radni dan.

- Ustajanje ujutro, spremanje kombajna, zatim žetva ili bratva kroz cijeli dan. Navečer oranje za sjetvu pšenice ili ostalih uljarica, a spavanja nema prije 23 sata – rekao nam je.

Mladi danas uglavnom zaziru od poljoprivrede, a zanimalo nas je njegovo mišljenje o tome.

- Svatko neka radi što voli. Ako radiš ono što voliš, nije ti teško ići na posao. Ja sam radio u uredu tri mjeseca, ali brzo sam shvatio da to nije život za mene. Doma je doma, znaš za koga radiš i zaradiš novac - kaže.

Pitali smo ga i koje su čari bavljenja poljoprivredom.

- Prvenstveno je to činjenica da nema fiksnog radnog vremena, a stalno si na svježem zraku. Ja uživam u tome, a iako je naporno, nije mi teško raditi. Najdraže mi je u polju sresti i druge mlade ljude koji rade u poljoprivredi, porazgovarati s njima, međusobno razmijeniti savjete... – kaže Bernard.

U OPG-u rade on i otac Vladimir, a Bernard nam je otkrio da za nekoliko dana preuzima OPG od oca. Uz njih, pomažu im i mama Štefica, baka Marija te brat Kristijan koji je još uvijek student, no najviše radi s njim u polju. Najveća podrška i potpora uz koju je, kako nam navodi Bernard, sav posao puno lakši je njegova djevojka Ines Matić iz Čakovca.

Inače, već tradicionalno, 18. Županijsko natjecanje u oranju organizirala je Udruga orača Međimurske županije uz pomoć Grada Preloga i Ministarstva poljoprivrede. Kao što smo već spomenuli, Bernard Matijević bio je najbolji u kategoriji plugova premetnjaka, a Luka Perko u kategoriji plugova ravnjaka.

Najnovije

Reci što misliš!