NEIZVJESTAN ISHOD NATJEČAJA

NALETI NA DIVLJAČ Tko će obeštetiti vozače?

Budući da je plaćanje šteta koje su prije toga pokrivala lovačka društva, za neka od njih značilo i stavljanje ključa u bravu, međimurska lovačka društva strepe da će obeštećenja ponovo pasti na njihov račun

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede početkom godine raspisalo natječaj za sklapanje “kolektivne” police osiguranja za štetu nastalu zbog naleta vozila na divljač, na koji nije stigla niti jedna valjana ponuda, a ugovor je istekao 1. lipnja, raspisan je novi natječaj, s neizvjesnim ishodom. 

Budući da je plaćanje šteta koje su prije toga pokrivala lovačka društva, za neka od njih značilo i stavljanje ključa u bravu, međimurska lovačka društva strepe da će obeštećenja ponovo pasti na njihov račun. Mladen Lacković, tajnik Lovačkog saveza Međimurja, rekao nam je da se čekaju rezultati ponovljenog natječaja, ali da je u međuvremenu Hrvatski lovački savez s resornom ministricom dogovorio prelazni model do sklapanja nove police osiguranja. Tako će se štete do daljnjeg rješavati kroz HLS.

– Postupak je jednak kao i do sada, objasnio je Lacković. Kod naleta vozila na divljač, vozači moraju ostati na licu mjesta, svakako trebaju pozvati policiju jer bez njihova zapisnika nema ništa, a obavezno je i prisustvo lovoovlaštenika. Vozači su nakon toga dužni na adresu Hrvatskog lovačkog saveza poslati zahtjev za obradu štete. Ako je zahtjev osnovan isplaćuje se šteta u visini stvarnih troškova ili nagodbom. Ako ne uspije niti ponovljeni natječaj, a nadam se da hoće, morat će se najvjerojatnije ići u hitne zakonske izmjene, a jedno od razmišljanja je i da se kod tehničkog pregleda vozila određeni iznos uplaćuje u nekakav zajednički fond iz kojeg bi se nadoknađivale štete, pojašnjava Lacković.

MILIJUNI

Na upit o broju zabilježenih naleta vozila na životinje iz Policijske uprave međimurske odgovorili su da je protekle godine zabilježen 341 nalet vozila na životinje (domaće i divlje) u kojima je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od 973.700 kuna. U policiji napominju da se radi o nestručnoj procjeni nastale štete na vozilu (uglavnom se radi o procjeni vozača), dok s visinom štete vezano uz divljač raspolažu nadležna lovačka društva.

Najviše naleta na divljač, najčešće se radi o srnećoj divljači, bilježi se na državnoj cesti broj 3 (dionici od Čakovca do Goričana), na državnoj cesti broj 20 (dionici od Štefanca do Donje Dubrave), na državnoj cesti broj 209 (dionici od Šenkovca do Murskog Središća) i lokalnoj cesti broj 20005 (dionici od Macinca do Svetog Urbana). Radi sprečavanja naleta na životinje, iz Policijske uprave međimurske upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni. 

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.503

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije