ČAKOVEC-ŠANGAJ-LAS VEGAS

ZANIMLJIV PUT IVANE BENKO Na crvenim tepisima Amerike i Kine

- Bili smo generacija blagoslovljena djetinjstvom bez pametnih telefona, pa smo uspješno razvili komunikacijske vještine, kaže naša sugovornica

Rođena je u Čakovcu, u Čakovcu je završila i Ekonomsku i trgovačku školu, a potom se otisnula u svijet. Prvo u Zagreb, gdje je završila studij povijesti pa digitalni marketing, a nakon toga u Šangaj, Čangzou, Las Vegas…

Čakovčanka Ivana Benko (umjetničkog imena Greta Gardner) djevojka je prepoznatljivog modnog izričaja, fotografira, ali i pozira fotografima, a njezine objave na društvenim mrežama prati više od 200.000 ljudi. Postala je zaštitno lice brojnih modnih kuća, a u svom radu uvijek teži perfekcionizmu.

Iako danas živi u Ljubljani, Ivana u rodno Međimurje svrati kad god stigne. Uz rodni kraj je vežu brojne uspomene. Tu su joj obitelj i prijatelji, a tu je i sve počelo.

>> ZANIMLJIV PUT IVANE BENKO Na crvenim tepisima Amerike i Kine

– Mi milenijci bili smo generacija blagoslovljena djetinjstvom bez pametnih telefona, pa smo uspješno razvili komunikacijske i kreativne vještine, no s druge strane “pohvatali” smo i digitalne komunikacijske navike. Zahvaljujući tome, po dolasku u srednju školu sam počela razvijati svoj stil i kreativnost, ističe naša sugovornica.

TRAGOVIMA BAKE I DJEDA

A za razvoj stila i kreativnosti, zaslužna je upravo obitelj. Kako nam je Ivana istaknula, na svemu prvenstveno može zahvaliti baki Mariji Orel Vrbanec i pokojnom djedu Ivanu Vrbancu.

– Baka i djed su nekada radili kao krojači i modni dizajneri pa su oduvijek imali izraženi osjećaj za estetiku i stil. Zbog toga sam još kao djevojčica provodila mnogo vremena u njihovoj krojačnici gdje sam ih gledala kako rade te promatrala njihove lijepo odjevene klijente. Zbog njih sam zavoljela modu, inspiriranu zlatnim dobom Hollywooda. Iako je to minulo doba, estetika tog perioda je vječna. K tome sam u srednjoj školi otkrila Ditu von Teese, kraljicu burleske, koja mi je postala inspiracija, a modni izričaj mi je tada bio vezan uz punk i gotik subkulturu, kaže Ivana Benko.

POSTALA GRETA

Razvojem prepoznatljivog modnog izražaja, Ivana je uzela i umjetničko ime Greta, radi prepoznatljivosti:

– Ime Ivana mi se nikad nije previše sviđalo, a i stranci ga uvijek krivo čitaju pa kad mi je prijatelj rekao da ga podsjećam na glumicu Gretu Garbo, prihvatila sam pseudonim Greta. Dodala sam k tome još i nastavak MaCabre, što znači jezivo, i to se dobro uklapalo u moj tadašnji gotik pin up stil. Međutim, kako sam odrastala, više nisam bila toliko “mračna”, pa sam MaCabre zamijenila nastavkom Gardner, po Hollywoodskoj divi Avi Gardner. I tako se ‘rodila’ Greta Gardner, neobična djevojka običnog imena, ističe nam sugovornica.

Ivana se kao Greta otisnula u svijet, pa se nakon brojnih fotografiranja odrađenih po Europi, odvažila krenuti u daleku Kinu. Tamo se zaposlila kao profesorica komunikacijskog engleskog jezika, a zbog svog izgleda bila je vrlo tražena i kao fotomodel i hostesa.

– Kina mi je ostala u sjećanju zbog svojevrsnog kulturnog šoka kojeg sam doživjela. Imala sam agenticu koja mi je uz posao pronalazila poslove, a iako sam bila dosta upućena u njihovu kulturu, kao crvenokosu djevojku plavo zelenih očiju ljudi su me zaustavljali na ulici da bi se fotografirali sa mnom. To mi je na početku bilo zabavno, ali često su zbog znatiželje prelazili granicu i dirali me po kosi i licu što mi nije bilo ugodno. Kine se sjećam i po velikom zagađenju zraka tj. ogromnim količinama smoga, ali i po brojnim prijateljstvima koja sam tamo stekla i koja njegujem i danas, kaže svjetska putnica.

Put je našu sugovornicu odveo i u Las Vegas gdje se natjecala za titulu Miss Pin Up Viva Las Vegas. U natjecanju koje svake godine privuče više od 500 djevojaka iz cijelog svijeta, naša sugovornica je ušla u šest finalistica.

– Osim ljepote ocjenjivao se i stil, pa iako nisam pobijedila, iskoristila sam priliku da odradim brojna fotografiranja i sastanke. Završila sam i u žiriju na natjecanju za izbor najglamuroznijeg stila i haljine. Bilo je to jedno divno iskustvo koje definitivno želim ponoviti, kaže naša sugovornica.

MEĐIMURKE I MODA

Upitali smo stoga Ivanu Benko koja je tajna dobrog odijevanja te kako se odijevaju Međimurke?

– Najvažnije je biti autentičan i ne kopirati već se inspirirati. Kod odijevanja treba paziti na boje te razvijati stil, jer moda se mijenja, a stil je vječan. Međimurke su dosta skromne po tom pitanju i vidi se da ih još uvijek brine što će netko reći, a 2022. je, trebamo biti više svoji te pružiti podršku kreativcima. Smatram da je stil odijevanja koji se razvijao od 1930. do 1960. bio najelegantniji i za žene i za muškarce jer su krojevi bili jednostavni i dobro su pristajali. To je dobra početna točka pri odijevanju, a kombinacije se uvijek mogu nadograditi detaljima i dobrim odabirom boja kako bi bili u trendu, napominje I. Benko.

Ivanin modni izričaj privukao je brojne tvrtke i modne kuće, pa danas naša sugovornica reklamira proizvode na društvenim mrežama u, kako kaže, jednom od poslova budućnosti:

– Radim kao kreatorica digitalnog sadržaja što znači da osmišljavam objave te promoviram proizvode svojim pratiteljima na društvenim mrežama. Nikad nisam ciljala da budem popularna na društvenim mrežama, da moje objave imaju utjecaj na tržištu, ali očito sam u međuvremenu postala upravo to. Dobra strana posla je da s digitalnim promocijama zaradim više nego što bih u nekim standardnim uredskim poslovima, ali s druge strane morala sam puno uložiti, kako u sebe, tako i u fotografsku opremu te računalne programe. Pri osmišljavanju objava moram pratiti trendove na tržištu, a posla ima i oko slanja ponuda, vođenja tvrtke… To je posao bez “svetka i petka” pa kada zatreba radim na projektima do kasno u noć. Zbog toga mi puno znači što mi je u poslu velika podrška suprug Urban Zotel, medijski inženjer. U ovom poslu važno je da ne potrošite energiju na nešto što nema budućnosti, kaže Ivana Benko.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.502

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije