OPĆINA STRAHONINEC

NAČELNIK FRANJO LEHKEC ‘Pokrećemo velika ulaganja. Svima će biti bolje!’

Orijentirani su na čovjeka, ne zaboravljaju ni ljude koji su na rubu egzistencijalnog minimuma, kao ni budućnost u čijem su fokusu djeca i mladi

Općina Strahoninec sastoji se od istoimenog naselja i zaselka Poleve. Prostire se na gotovo osam i pol tisuća četvornih kilometara i prema posljednjem popisu broji 2.627 stanovnika. Povodom Dana općine koji je Strahoninec proslavio 21. svibnja, razgovarali smo s načelnikom Franjom Lehkecom.

>> NAČELNIK FRANJO LEHKEC ‘Pokrećemo velika ulaganja. Svima će biti bolje!’

Tijekom prošle godine započeto je ali i dovršeno puno projekata. Kako je ove godine?

– Lani smo puno toga počeli i dovršili, od izgradnje semafora kod škole, postavljanje kamere u Polevama, pješačke staze u Ulici Ivana Hižmana, vodovoda i kanalizacije u gospodarsko-poslovnoj zoni Sjever, modernizirali smo javnu rasvjetu u jednom dijelu, uveli optičku mrežu. Ove godine nastavljamo s modernizacijom javne rasvjete, planira se izgradnja uzdignutih ploha za smirivanje prometa te postavljanje kamere za mjerenje brzine, izgradnja pješačko biciklističkih staza, kanalizacije i vodovoda u Vrtnoj i Međimurskoj ulici, izrada projektne dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju Dječjeg vrtića Suncokret, te izgradnja sportsko-rekreacijskog parka.

ZNAČAJNO!

Sportsko-rekreacijski park trenutno je najveći općinski projekt. Od kolikog je značaja takva investicija?

– Za taj smo projekt osigurali sufinanciranje iz EU fondova u iznosu od gotovo 7,2 milijuna kuna, odnosno 90% ukupnog iznosa. Svjesni činjenice koliko su sport i rekreacija važni i želeći dodatno poboljšati kvalitetu života u mjestu, isplanirali smo veliki projekt rekonstrukcije i dogradnje sportskog objekta kod igrališta Nogometnog kluba Strahoninec, koji uz nogometaše koristi još nekoliko sportskih udruga. Osim što ćemo postojeći objekt pretvoriti u višenamjensku modernu građevinu, nadograditi i popuniti sadržajima od teretane do sobe za sastanke, obližnja zelena površina u budućnosti će postati reprezentativni sportsko-rekreacijski park kakvog u bližoj okolici nema.

Bit će tu prostor za vježbu i postavljanje šatora za proslave, dok će središnje mjesto u parku zauzimati amfiteatar s natkrivenom pozornicom. Prostor za odmor obuhvaća klupe, ležaljke, sunčalište kao i pametne klupe uz mogućnost besplatnog spajanja na internet. Nekoliko sjenica s drvenim klupama i stolovima te roštiljima zasigurno će biti dodatni magnet za mještane i druge posjetitelje parka. Rekonstruirat će se postojeće dječje igralište, postavit će se umjetne stijene, a na tlu će biti postavljena podloga od pjene.

Koliko udruga djeluje na području općine i kako se potiče njihov rad?

– Na području Općine Strahoninec djeluje 14 udruga. Svim udrugama koje su potpisale Ugovor sredstva su isplaćena prema planiranim projektima. Sukladno Zakonu o vatrogastvu, DVD-u Strahoninec isplaćena su planirana sredstva. Zajedničkom suradnjom općine Strahoninec i članova svih udruga doprinosi se zajedništvu, osjećaj pripadnosti društvu i briga za općinu i njezine mještane. Već dugi niz godina Udruga žena Strahoninec brine o okolišu ispred zgrade Općine Strahoninec, UDVDRH provodi akciju “Više cvijeća – manje smeća”. Sukladno proračunu Općine Strahoninec provode se projekti javnih potreba u sportu i kulturi, a temeljem predanih projekata i programa udruga.

ZA ČOVJEKA

Kad govorimo o socijalnoj osjetljivosti, na što mogu računati mještani općine?

– Socijalni program utvrđen je sa svrhom zadovoljavanja osnovnih potreba ugroženih kategorija građana koji su se zbog različitih okolnosti našli u stanju socijalno zaštitne potrebe, tu govorimo o jednočlanim i dvočlanim staračkim, poljoprivrednim domaćinstvima, mnogočlanim obiteljima težeg imovinskog stanja, korisnicima socijalne pomoći za uzdržavanje te djeci, mladeži i studentima. Općina prigodno dva puta godišnje daje novčanu nagradu od 200 kuna umirovljenicima, a možemo se pohvaliti i da smo jedina jedinica lokalne samouprave u Međimurskoj županiji koja nije uvela cenzus za svoje umirovljenika, odnosno istu dobivaju svi bez obzira na visinu svojih mirovina.

Zbrinuli smo nekoliko obitelji iz Ukrajine i pomogli kupnjom bijele tehnike, dok su mještani Strahoninca i Savske Vesi pokazali veliko srce u humanitarnoj akciji koja je bila organizirana za pomoć tim obiteljima. U sklopu socijalnog programa, Općina Strahoninec sufinancira specijalističke zdravstvene preglede temeljem ugovora sklopljenog s poliklinikom Medikol, pomoći obiteljima slabijeg socijalnog statusa, sudjelovanje u troškovima stanovanja, sufinanciranje za djecu polaznike dječjeg vrtića Suncokret za 2021. godinu, sufinanciranje vrtića za djecu koja polaze vanjske vrtiće.

Prva ste općina koja je još 2020. godine dobila status Prijatelja djece. Što se sve i koliko ulaže u djecu i mlade?

– Školska dvorana otvorena je 2018. kada smo i pokrenuli inicijativu za dobivanje tog statusa, a već se dograđuje škola za jednosmjensku nastavu. Sustavno ulažemo u poboljšanju materijalnih uvjeta u školi, pa je samo ove godine izdvojeno 150.000 kuna. Svim učenicima plaća se školska užina što mjesečno iznosi 18.000 kuna. Moram istaknuti da se tom mjerom povećao postotak djece koja se hrani na preko 95%. Svim učenicima plaćene su radne bilježnice i svi dodatni materijali.

Općina stipendira učenike deficitarnih zanimanja koji nemaju druge stipendije. Jedna smo od rijetkih Općina i gradova koja stipendira sve svoje redovne studente. Ove godine s ponosom ističem da je ponovo došlo do povećanja pa ćemo dodijeliti 54 stipendije u ukupnom iznosu od 170.000 kuna. Druga smo najrazvijenija općina u Međimurskoj županiji i svojim radom i ulaganjem u mlade dokazuje da je najbolje ulaganje, ulaganje u mlade.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.499

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije