projekt privode kraju

II. OŠ ČAKOVEC eTwinning projekt Climate Literate

II. osnovna škola Čakovec privodi kraju eTwinning projekt Climate Literate

Klimatske promjene globalni su problem za cijeli svijet, a obrazovanje o klimi jedan je od prioriteta Europske komisije. Prepoznavši važnost edukacije o klimatskim promjenama već od osnovnoškolske dobi, učiteljice Bilge Varel iz turske škole Mustafa Kiriş Ortaokulu i Iva Naranđa iz II. osnovne škole Čakovec krajem kolovoza 2021. pokrenule su eTwinning projekt Climate Literate. Projektu su se pridružile škole iz Portugala, Rumunjske, Grčke, Poljske, Litve, Španjolske, Bugarske, Italije i Turske. Ukupno je u projektu sudjelovalo 20 učitelja iz 10 država, s 326 učenika registriranih na TwinSpace. Projekt se provodio tijekom cijele školske godine 2021./2022., a iz II. osnovne škole Čakovec sudjelovali su učenici osmog razreda koji polaze izbornu nastavu informatike i izvannastavnu aktivnost eTwinneri. Glavni cilj eTwinning projekta Climate Literate bio je integrirati obrazovanje za klimu u školski kurikulum, osigurati da učenici postanu klimatski pismeni i skrenuti pozornost na klimatske promjene. Sudjelujući u projektu učenici su razvijali vještine timskog rada i uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije na siguran i pozitivan način, te razvijali komunikacijske vještine na stranom jeziku. Više projektnih partnera, uključujući učiteljicu Ivu Naranđu, članovi su koalicije Obrazovanje za klimu u kojoj aktivno sudjeluju od samih početaka. Nekoliko škola sudionika projekta, uključujući II. osnovnu školu Čakovec, nositelji su Oznake eSigurnosti te je velika važnost pridana sigurnosti učenika na internetu, a veći dio TwinSpacea nije javno dostupan. Projektni partneri primjenjivali su eTwinningov kodeks ponašanja i razvijali duh eTwinninga zasnovan na međusobnom razumijevanju i poštovanju. Suradnja s projektnim partnerima iz raznih država obogatila je naše okruženje za učenje. Tijekom rada na projektnim aktivnostima učenici su upoznali ili unaprijedili vještine uporabe više online alata te mogućnosti suradnje u virtualnom svijetu. Sve ove vještine biti će potrebne današnjim učenicima u budućem životu i radu, a uočavanje klimatskih promjena kojima svjedočimo i razumijevanje njihovog uzroka pomoći će im u promjeni svakodnevnih životnih navika kojima bi se moglo pozitivno utjecati na usporavanje daljnjeg razvoja klimatskih promjena.

Suradnja s partnerskim školama evidentna je tijekom cijelog projekta. Aktivnosti su obuhvaćale inicijalni upitnik, TwinSpace forum, pripremu pravila o e-sigurnosti, izradu albuma za Global Goals Week – Climate Changemakers, sudjelovanje u Europskom tjednu programiranja s aktivnošću “Energy awareness with BBC micro:bit”, natječaj za kreiranje i izbor loga projekta, izradu zajedničke prezentacije “Climate Change”, razmjenu novogodišnjih čestitki s porukama o klimatskim promjenama, izradu online igri tematski vezanih za klimatske promjene, obilježavanje Dana sigurnijeg interneta, snimanje “Climate Challenge” video izazova za partnere, obilježavanje Svjetskog dana voda izradom zajedničke infografike “What can we do to reduce water consumption” i istraživanjem podzemnih voda država partnera te izradom e-knjige “Our Groundwater Resources”, obilježavanje Dana planeta Zemlje prezentacijom o klimatskim promjenama i pripremom pitanja za kviz te rješavanjem kviza o klimatskim promjenama i odabir našeg klimatskog obećanja. Proslavili smo i Dan eTwinninga. 

Rad na zajedničkoj priči “Small People, Big Mission” trajao je nekoliko mjeseci i predstavljao je organizacijski zahtjevan dio. Učenici iz svake škole napisali su po jedno poglavlje i napravili po dvije ilustracije za poglavlja koja su napisali učenici iz neke od škola partnera. U svibnju 2022. održan je online susret u kojem je sudjelovalo deset partnera iz šest država (Turska, Hrvatska, Grčka, Poljska, Bugarska i Portugal).

Učenici su tijekom cijelog projekta aktivno radili na TwinSpaceu. Pred kraj projekta učenici i učitelji ispunili su završni upitnik i evaluacijski upitnik. Završni upitnik jednak je inicijalnom upitniku kojeg su učenici ispunili na početku projekta, a usporedbom rezultata oba upitnika vidljivo je da su se sudionici projekta počeli osvještavati o sprječavanju klimatskih promjena.

Spomenimo još neke aktivnosti realizirane u sklopu eTwinning projekta Climate Literate. 5. studenog 2021. godine II. osnovna škola Čakovec i partneri sudjelovali su u online događanju uživo “The Great Big Lesson for Climate and Nature: Live from COP26”. Ovo posebno interaktivno iskustvo učenja omogućilo je školama, učenicima i učiteljima da se osjećaju dijelom globalnog klimatskog samita u Glasgowu. Dodatne aktivnosti povezane s projektom bile su Zelena čistka – akcija digitalnog čišćenja u rujnu 2021. i Digitalna čistka 2022.

Više o projektu može se pogledati na školskim mrežnim stranicama, TwinSpaceu, stranici projekta i Facebook stranici projekta. U tijeku je analiza evaluacijskih upitnika i izrada završnog izvješća, a rezultati će biti objavljeni na TwinSpaceu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije