PRELOŠKA OBILAZNICA

GRADIT ĆE SE CESTA, ALI I ČUVATI PRIRODA! Brinut ćemo za životinje, ali i za ljude!

Cesta je strateški projekt, a vodenjaku je lako naći novo stanište, kaže gradonačelnik

Vijećnik iz redova SDP-a u Gradskom vijeću Preloga Mario Horvat nedavno je sa stranica tjednika Međimurje uputio apel da se razmisli o eventualnoj izmjeni dijela trase buduće obilaznice Preloga. Prema Horvatovim riječima, prometnica će prolaziti samim središtem šume Zdenci kod Cirkovljana koja obiluje raznovrsnom florom i faunom.

– U središtu šume nalazi se i bara s brojnim vodozemcima no, tamo sam fotografirao i dunavskog vodenjaka kao i malog vodenjaka, za koje se ispostavilo da su strogo zaštićene vrste. O tome sam uz ostale obavijestio ustanovu ‘Međimurska priroda’, a nakon obilaska terena, oni su zatražili hitan sastanak s predstavnicima Grada, kaže nam Horvat.

– Lokalitet nije unutar granica zaštićenog područja prirode, no veliki dunavski vodenjak je Zakonom o zaštiti prirode strogo zaštićen, odnosno ugrožena vrsta. Svjesni smo da je gradnja obilaznice legalna i te da je prošla procedure vezane uz utjecaj na okoliš, ali vas molimo za utvrđivanje opcije da se prirodno vrijedni lokalitet ipak očuva, odnosno da se izbjegne odlaganje materijala u lokvu, navodi se uz ostalo u dopisu iz Međimurske prirode upućenom gradonačelniku Preloga Ljubomiru Kolareku.

– Nadam da je ovo znak da ipak ima nade za našu šumu i smatram da i ja imam pravo biti sudionik sastanka gradonačelnika i predstavnika Međimurske prirode. Oko šume se inače nalaze samo oranice, prometnice i voćnjaci te se životinje neće imati kamo premjestiti jer nemaju veću šumu u okolici koja bi im bila novi dom, a zbog toga se postavlja i pitanje ispravnosti studije utjecaja na okoliš za obilaznicu. Dodatni problem je što su ljudi na budućoj trasi počeli dovoziti velike količine smeća jer vjerojatno misle da će rješenje za taj otpad morati pronaći izvođač radova, ispričao nam je Horvat.

ŠTO JE PRIORITET?

Upitali smo gradonačelnika Kolareka kakav je njegov stav:

– Nemam ništa protiv da djelatnici ‘Međimurske prirode’ iz bare uzmu i premjeste zaštićene jedinke, no svi mi živimo od gospodarstva, a obilaznica je strateški projekt grada. Nakon izgradnje, centrom Preloga više neće prolaziti teški kamioni. Zar to nije dobrobit za okoliš? Zar to nije dobrobit za ljude? Da ne govorim o tome koliko će se povećati sigurnost prometa. Evo, i neki dan se ponovno u gradu dogodila prometna nesreća. Obilaznicu željno čeka četiri do pet tisuća ljudi, stanovnika Preloga, prigradskih naselja i šire. Mislim da će se lako naći novo stanište za zaštićene vodenjake, jasno je protuargumentirao gradonačelnik Kolarek.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.49

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije