SVE VEĆI PROBLEM

SPECIJALIZANATA OBITELJSKE MEDICINE – NEMA Tko će nas liječiti?

S ovim se problemom suočava cijela zemlja, ne samo Međimurje pa ima naselja u Hrvatskoj u kojima jedan liječnik radi u tri ambulante!

U našem kraju radi oko 55 obiteljskih liječnika. Značajan broj među njima je blizu mirovine pa se specijalist obiteljske medicine Zrinko Karlović iz Preloga pita tko će nas sutra liječiti? Doktor Karlović član je Mirovnog vijeća Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM-a). Problem je dodaje što specijalizanata obiteljske medicine nema.

– Nema specijalizanata već jako dugo zato što nema liječnika koji bi ih mijenjali dok su oni na specijalizaciji. Postoje specijalizacije koje je resorno Ministarstvo odobrilo i svake godine mi ih dobijemo. Bilo ih je valjda već pet, no nije raspisan natječaj jer nema tko raditi. Ako osoba ode na specijalizaciju nje četiri godine nema, a nema mlađih liječnika koji bi radili umjesto njih, objašnjava doktor Karlović. 

Dodaje da je riječ o problemu u cijeloj zemlji, ne samo u Međimurju pa ima naselja u Hrvatskoj u kojima jedan liječnik radi u tri ambulante!

– Što se našeg područja tiče, stabilni smo. Uspijevamo popuniti toliko koliko nam nedostaje. Zasad. Ako ne bude kakvih dramatičnih događaja moći ćemo tako funkcionirati još nekih pet godina, ali ako se ne bude riješilo pitanje dolaska mladih, a to nažalost ne može riješiti naša Županija, pitamo se što dalje? To je pitanje politike upisa na fakultete, kako ih se motivira i pokušava zadržati, objašnjava Karlović i dodaje da se suočavamo s još jednim problemom, a to je odlazak mladih liječnika u inozemstvo. 

– Nas se stalno poziva preko agencija da odemo u inozemstvo, obećavaju se brda i doline. Što je najgore, zaista većina to i dobije pa se dobar glas proširi. Urušit će se sustav kada ode ova mlada generacija, strahuje Zrinko Karlović. 

NEMA…

Dom zdravlja Čakovec ove godine ima odobrenje Ministarstva zdravstva za realizaciju pet specijalizacija iz obiteljske medicine te dvije specijalizacije iz pedijatrije.

– U najavi je financiranje specijalizacija putem EU fondova i čeka se objava poziva iz Ministarstva zdravstva kako bi se krenulo u proceduru raspisivanja natječaja. Protekle dvije godine nije bilo raspisivanja natječaja za specijalizaciju zbog pandemije. Naša liječnica Petra Pongrac, dr. med., početkom travnja položila je specijalistički ispit čime je završena njezina specijalizacija iz obiteljske medicine, tako da trenutno nemamo specijalizanata iz obiteljske medicine, odgovara ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić na pitanje kako ta ustanova stoji sa specijalizantima obiteljske medicine. 

Dodaje da se broj specijalizacija iz pojedine grane svake godine utvrđuje planom specijalizacija koji za potrebe Doma zdravlja predlaže Stručno vijeće ustanove. Dodajmo da doktoru Vrčiću mandat završava u studenom ove godine nakon čega planira odlazak u mirovinu. 

Među potencijalnim kandidatima za čelno mjesto Doma zdravlja Čakovec spominje se (i) Sonja Tošić Grlač, (privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije i predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec). Na pitanje hoće li biti tako odgovara nam – da još nije odlučila. 

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.497

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije