KORISTI ‘RUPE’ SUSTAVA?

GDJE JE BRANIMIR BUNJAC? Udaljen iz škole, a plaćicu prima

Udaljen je iz Škole jer se protiv njega vodi kazneni postupak, no ostao je zaposlenik i prima dvije trećine prosječne plaće... Radi li u inozemstvu?

Nakon niza unutarstranačkih sukoba i obračuna koji su doveli do raspada stranke, istaknuti član i bivši saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, kao što je javnosti poznato, odselio je u Irsku. U više se navrata javno hvalio navodnim brojnim ponudama za posao te dobrim primanjima u toj zemlji.

No, List Međimurje doznaje, a informaciju nam je potvrdila i ravnateljica Osnovne škole Podturen Marijana Cerovec, da je Bunjac i dalje zaposlenik te Škole (u kojoj je prije saborskog mandata bio nastavnik povijesti). 

Saznajemo da je Bunjac 1. ožujka 2020., nakon odlaska u Irsku iskoristio zakonsko pravo na godinu dana neplaćenoga dopusta (do 1. ožujka 2021.) te predao zahtjev za povratak u Školu. Međutim, teško da Bunjac nije znao da se u učionicu vratiti – zapravo – ne može. Jer… u travnju 2020. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu zbog pokušaja prisile prema službenoj osobi tj. vezano uz incident koji je u travnju 2019. Bunjac izazvao u Saboru. 

Podsjetimo, jednom je saborskom djelatniku zaprijetio riječima – ‘kunem ti se, nećeš živ izaći’, a drugome koji je kolegi priskočio u pomoć, rekao da će ga ‘razbiti ‘ te je obojici poručio i ‘da ga se čuvaju ako ga sretnu vani’. 

DVIJE TREĆINE

Prema Zakonu – ako školska ustanova kao poslodavac sazna da je protiv osobe u radnom odnosu u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak… udaljit će osobu od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude, uz pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće…

Bunjac tako nije mogao dobiti potvrdu o nekažnjavanju, odnosno uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak što je preduvjet za rad u školi. Stoga je odmah udaljen s posla. Problem je međutim, kaže naš izvor, taj da je Bunjac naveo da čeka okončanje postupka, a slijedom toga, od 1. ožujka prošle godine od Škole, odnosno iz državnog proračuna, prima naknadu u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće. No, kako je onda, prema njegovim izjavama, istovremeno zaposlen u Irskoj? Prema našem izvoru, prilikom predaje zahtjeva za povratak na posao u OŠ Podturen, Bunjac je izjavio da u Irskoj nije zaposlen na drugome radnome mjestu, nego je naveo da radi ‘na crno’. 

Činjenica je da od, ponovimo, ožujka prošle godine prima dvije trećine plaće učitelja povijesti, a s obzirom da ima titulu doktora znanosti, temeljem koeficijenta, nije teško izračunati koliko je u međuvremenu primio od države. 

IRSKA ŠUTI

Ravnateljica podturenske Škole Marijana Cerovec u izjavi za tjednik Međimurje potvrđuje da se Bunjac u Školu vratio nakon obavljanja dužnosti saborskog zastupnika, no iz ustanove je privremeno udaljen po saznanju o procesu koji se vodi protiv njega. 

– Udaljen će biti do obustave postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti presude. To što B. Bunjac sam izjavljuje u javnom prostoru ne mogu komentirati, a niti pratiti. Posrednim putem čula sam da priča o Irskoj. Radi li uistinu tamo ili ne, nije mi poznato. Njegove objave na društvenim mrežama ili u medijima nisu službeni dokumenti kojima bih trebala baratati. Da otklonim sumnju o dvostrukom radnom odnosu u dvije europske države, u više navrata provjeravala sam njegov radno-pravni status u Republici Irskoj putem službenih kanala – našeg resornog Ministarstva i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Iz Republike Irske nismo dobili traženi podatak zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka. Nadam se da će sud na kojem se vodi postupak protiv njega utvrditi je li dotični učitelj zaposlen u obje države i ukoliko je tome tako, postupiti prema Zakonu, ističe ravnateljica Cerovec. 

Kontaktirali smo i Branimira Bunjca te ga pitali kako je moguće raditi u Irskoj i istovremeno dobivati naknadu u Hrvatskoj?

– Moj privatni život nije tema za medije. Hvala, napisao je u odgovoru. 

DOKLE?

Proces protiv Branimira Bunjca vodi se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Dosad su održana četiri ročišta, jedno je bilo odgođeno, a iduće je zakazano u drugoj polovici travnja. Predmet vodi sudac Domagoj Kurobasa.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.493

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije