OREHOVICA

UMJETNIK DANIJEL DRVENKAR Iz perspektive kista i pod oblacima boja

Danijelove trodimenzionalne slike već su poznate međimurskoj javnosti a uskoro, otkriva, možemo očekivati i neke novitete…

Umjetnik Danijel Drvenkar (42) iz Orehovice majstor je zračnog kista, tehnike u kojoj slika raspršujući komprimiranim zrakom boju na slikarsku površinu. Specijalnost su mu murali, slike na zidovima i fasadama, a sve to uz njegov specifični umjetnički potpis neobičnih perspektiva.

– Slike su plošne ali stvaraju iluzije trodimenzionalnosti u prostoru. Od motiva me najviše zanima nadrealizam, ali kombiniram različite stilove, opisuje nam svoj rad Danijel koji inspiraciju pronalazi u slikama Salvadora Dalija, ali i Picassa.

OD MALENA

Sama Danijelova slikarska priča započela je još u mladosti, ljubav prema slikarstvu naslijedio je od oca Josipa, također vještog crtača, a kako napominje, otkad je primio boje u ruke, nije prestao slikati. Zbog toga je i završio srednju školu za dizajn u Varaždinu, pa planirao upisati likovnu akademiju.

>> UMJETNIK DANIJEL DRVENKAR Iz perspektive kista i pod oblacima boja

– Krenuo sam već i na pripreme za upis. Tata mi je bio podrška pa je u Yugo natrpao tridesetak platna. Otišli smo u Zagreb i pokazali radove profesorima, međutim, u povratku sam zaključio da akademija ipak nije za mene. Odustao sam od školovanja te sam počeo tražiti svoj vlastiti slikarski izričaj, prisjeća se Danijel te dodaje:

– Nakon toga sam krenuo isprobavati različite likovne tehnike ali i slikarske površine. Na kraju sam se pronašao u zračnom kistu te oslikavanju zidova i ulica, ali i kamiona te raznih nesvakidašnjih površina.

PODRŠKA

Danijelu su u radu podrška supruga Dubravka, inače učiteljica i, kako ističe, također kreativka, te dvoje djece, školarci Noa (14) i Lora (9).

– Dok slika, puštam ga da izbaci sve što ima u glavi na platno, onda se vrati bolje raspoložen i svi smo zadovoljniji, otkrila nam je tako supruga, na što je Danijel dodao:

– Ideje se stalno roje u glavi, a kad radim, kao da odem u svoj svijet.

Danijel tako prvo vizualizira svoje slike u glavi, a kad crta portrete, u obzir uzme i energiju osobe. U svom radu je stoga perfekcionist, pa ističe:

– Želim prikazati svoj talent najbolje što mogu i da ljudi vide ono najbolje od mene. Vjerujem da je svaki pojedinac sa svrhom na planeti, a na nama je da se kreativno izražavamo jer time svijet činimo boljim.

ILUZIJE I INSTALACIJE

Danijel je svoje radove prikazao i publici, Međimurci su ga upoznali po ‘trodimenzionalnoj’ slici kojom je oslikao trg u Čakovcu prije nekoliko godina, a autor je i murala na vatrogasnom vježbalištu u Vulariji, ilustracije na željezničkom kolodvoru u Dunjkovcu, oslikanog zida vrtića u Svetom Martinu na Muri… Ukratko, popis javnih radova je već sad poveći.

Međutim, tu neće stati, otkrio nam je da od njega možemo očekivati i neke novitete. Danijel tako najavljuje odlazak u ‘prave’ trodimenzionalne instalacije:

– U zadnje vrijeme bavim se izradom predmeta od epoksi smole te instalacija i namještaja koji stvara dojam iluzija. Kada prikupim više toga, možda otvorim i muzej iluzija u Orehovici.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3.481

Najnovije