Vijesti / Društvo
Društvo
JEZIČNA ŠKRINJICA Sonjkali se bomo dok bo snega!
BŠK

PIŠE: MARTINA KOVAČ RADMANIĆ

JEZIČNA ŠKRINJICA Sonjkali se bomo dok bo snega!

Glavno sredstvo za snježne igre oduvijek su bile sanjke

Snježne radosti su u neka prošla vremena bila glavna zabava za mladež, ali i one malo starije. Snijeg je znao napadati već oko blagdana Svih svetih i zadržao bi se čak i do sredine veljače. Mladež je u to vrijeme koristila svaki trenutaka za izlazak na bijela, većinom seoska prostranstva i brjegove. Glavna sredstva za snježne igre bile su soni, sonjke ili sanjke.

Prijevozno sredstvo za spuštanje i prijevoz po snijegu, saonice u svom regionalnom obliku soni, sonjke čuvamo iz davnih vremena praslavenskog jezika gdje su glasile gotovo isto kao i danas kod nas u Međimurju, sani (ruski sáni, poljski sanie). Sonjke kakve danas imamo diljem Međimurja su do prije pedesetak godina bile nepoznanica ili rijetkost pa su za spuštanje niz brijeg (prirodan ili dječjom rukom napravljen) često služile najlonske vreće punjene slamom. - A to vam je ljetelo po snego kaj noro, svjedoče nam stariji. Svaki slobodan trenutak koristio se za igru na snijegu, za sanjkanje, za skijanje, pravljenje snjegovića ili anđela, a trenutci kada se moralo čekati da se mokra zimska odjeća osuši na roru (njemački Rohr - cijev, kojom dim prolazi do dimnjaka s jedne strane pričvršćena za štednjak, a s druge u zid) od šporheta (njemački Sparherd - kuhinjska peć pokrivena pločom na kojoj se kuhaju jela) su trajali kao vječnost.

Najuzbudljivija spuštanja bila su ona niz brege. Breg je germanizam (njemački Berg), ali i praslavenska riječ gdje je glasila bergъ. I tak, dok čekamo snega, priprajte si sonjke ili vreće i slamu, kaj vam bolje paše, kaj bomo spremni za ono malo dok nam nacuri.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video