Međimurci prvi u Hrvatskoj po stopi oboljelih od karcinoma!

Međimurci prvi u Hrvatskoj po stopi oboljelih od karcinoma!

Prenosimo dio članka iz 24sataExpressa o tome kolika je vjerojatnost za određene vrste raka u hrvatskim regijama. U samom smo vrhu u Europi po smrtnosti od raka!


Međimurje:
Najveća stopa oboljelih, posebno od raka prostate

Šibenik: U gradu i okolici najviše žena oboljelih od raka maternice

Zadar: Čitava županija prednjači na crnoj listi raka dojke

Sisak: Najveća stopa muškaraca oboljelih od raka pluća u zemlji

Zagreb: Poslije Zadra, najveća stopa žena oboljelih od raka uopće

Primorje: Rekordna stopa žena koje su oboljele od raka pluća
 

Loše životne navike su krive

Općenito, imamo loše životne navike. Loše se hranimo i mnogo pušimo, a kroz cijelu Hrvatsku se nastoji raznim aktivnostima osvijestiti ljude da promjene način življenja. Poanta je, ističe doc. dr. Znaor, da je svih vrsta karcinoma daleko više nego što bi moglo biti, a sve zbog loših životnih navika. Kod karcinoma za koje postoji mogućnost rana otkrivanja (rak dojke, rak debelog crijeva i rak vrata maternice), iznimno je važno da se ljudi odazovu pozivima na preventivne preglede jer im to može spasiti život. Poseban je problem i rak prostate, organa koji čini dio reproduktivnog sustava muškaraca.


Statistika govori da je Međimurska županija prva po broju oboljelih od raka u RH!

Međimurci prednjače u stopi oboljelih od raka prostate, ali i svih ostalih karcinoma. Stručnjaci teško objašnjavaju zašto je tako.

Iako se u Hrvatskoj otkriva sve više oboljelih, što je i razlog povećane incidencije u statistikama, razvoj raka prostate ovisi o još neistraženim faktorima rizika, ali najvjerojatnije i o obiteljskoj predispoziciji. Pojava tog karcinoma jako se povećava sa starijom životnom dobi i, iako znanost nije sigurna u uzrok, pretpostavlja se da rak prostate ima veze s genima.

Međimurci prednjače u broju oboljelih od raka prostate, a i kad su svi ostali karcinomi u pitanju, prva su županija po broju oboljelih. Stručnjake prilično zabrinjava rak vrata maternice jer postoje velike razlike u pojavnosti po županijama. Broj oboljelih žena od raka vrata maternice se ne povećava, ali se i ne smanjuje.

Karta epidemije raka:

Cijeli članka pročitajte na 24sata.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije