Vijesti / Društvo
Društvo
REORGANIZACIJA POLICIJE Policajci više na ulicama nego u uredima, jesu li potplaćeni?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

UOČI ULASKA U SCHENGEN

REORGANIZACIJA POLICIJE Policajci više na ulicama nego u uredima, jesu li potplaćeni?

Jagić: Osnovna plaća policajca, bez noćnih sati i blagdana, iznosi oko 5200 kuna, a početnička 3800 kuna

Vlada je prihvatila uredbu o novom ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova, a po riječima ministra Davora Božinovića, radi se o funkcionalnoj reorganizaciji policije kroz manji broj rukovodećih mjesta i veću operativnost policije.

– Naglasak reorganizacije je na povećanju operativnosti policije na svim razinama, na većoj vidljivosti policije na ulicama, više ljudi u operativi, a manje u administrativnom dijelu – poručio je ministar.

Naveo je da će se broj rukovodećih mjesta u Ravnateljstvu policije, u policijskim upravama i postajama smanjiti za 638, i to smanjenjem broja odjela i odsjeka za 115. Ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta smanjuje se za 1397. U Ravnateljstvu policije ustrojit će se nova Uprava za javni red i sigurnost, u okviru koje će djelovati službe temeljne i prometne policije, protueksplozijska služba s četiri regionalne jedinice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, mobilna jedinica prometne policije i Operativno komunikacijski centar. Zapovjedništvo specijalne i interventne policije integrirat će se u zapovjedništvo za intervencije.

Cilj ovog povezivanja jačanje je kapaciteta i operativne sposobnosti posebnih policijskih snaga, odnosno prvog odgovora na krizne situacije visokog rizika, poput terorističkih prijetnji, migracijske krize i sl. U policijskim postajama ustrojit će se 271 novo radno mjesto više i visoke stručne spreme, a postaje će ostati bez 73 sadašnja rukovodeća radna mjesta. Novog zapošljavanja neće biti, Božinović jamči da će se novim ustrojem uštedjeti, a da građani neće ostati uskraćeni ni za jednu dosadašnju uslugu policije.

– Uštedjet će se 1,615 milijuna kuna – naglasio je ministar navodeći da se radi o prvoj cjelovitoj reorganizaciji Ravnateljstva policije uoči ulaska u schengensko područje. Novu uredbu u Sindikatu policije, kako su nam kazali, još nisu stigli proučiti.

Dubravko Jagić, predsjednik tog sindikata suglasan je s ocjenama da policija treba biti efikasnija, no upozorava kako je to teško očekivati ako policajci ne budu adekvatno plaćeni.

Mladi nemaju interesa

– Policajci su potplaćeni, zbog čega nema interesa mladih za ovu službu. Osnovna plaća policajca, bez noćnih sati i blagdana, iznosi oko 5200 kuna, a početnička 3800 kuna, s tim da se te mlade ljude može poslati na rad u udaljena mjesta, gdje će si sami morati plaćati hranu itd. – kaže Jagić upozoravajući da se takvim odnosom umanjuje interes mladih za službu u kojoj, kaže, ostaje uglavnom stari, ratni kadar. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.