Vijesti / Društvo
Društvo
MUP upozorio na sve češći oblik prevare, građani ostaju i bez više desetaka tisuća eura
Sanjin Strukic/PIXSELL

PRIPAZITE!

MUP upozorio na sve češći oblik prevare, građani ostaju i bez više desetaka tisuća eura

Kriminalne skupine građanima lažno obećavaju da će njihov novac investirati u kriptovalute koje će im donijeti višestruku zaradu

MUP je objavio posebno upozorenje povodom učestalih prijava građana koji su u posljednje vrijeme oštećeni tzv. investicijskim prijevarama.

Kako Ravnateljstvo policije navodi na svojim službenim stranicama, radi se o situacijama u kojima građani na internetu pronalaze oglase, u kojima se kriminalne skupine iz inozemstva predstavljaju kao legitimna trgovačka društva, a koja im lažno prikazujući da će njihov novac investirati u kriptovalute te građanima obećavaju brz porast vrijednosti kriptovaluta i višestruku zaradu.

U stvarnosti, kriminalci se često putem legitimnih aplikacija za udaljeni pristup računalima, poput aplikacije AnyDesk, spajaju na računalo oštećenika uz njegov pristanak i prebacuju novac s njihovih računa putem internetskog bankarstva na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta, zatim konvertiraju novac u kriptovalute, najčešće bitcoine, te ih dalje prenose na račune pod njihovim nadzorom i tako oštećenici ostaju bez novca, često i bez više desetaka tisuća eura.

Stoga policija savjetuje građanima:

  • uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva,
  • odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja,
  • budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit,
  • čuvajte se budućih prijevara - ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima i
  • obratite se policiji ukoliko smatrate da ste oštećeni kaznenim djelom.

Najnovije

Reci što misliš!