U Gornjem Mihaljevcu osnovano društvo za zaštitu potrošača

U Gornjem Mihaljevcu osnovano društvo za zaštitu potrošača

Sukladno zacrtanoj politici Republike Hrvatske o ulasku u EU, grupa potrošača u općini Gornji Mihaljevec je vjerujući u potporu lokalne samouprave Međimurske županije, osnovala udrugu za zaštitu potrošača Međimurja te su na osnivačkoj skupštini 1. travnja donijeli odluku o osnivanju udruge Vukanovčar – društva za zaštitu potrošača Međimurja.

Prema Statutu, udruga je nepolitička, nestranačka i nevladina organizacija građana udruženih sa ciljem pružanja pomoći potrošačima Međimurja u zaštiti njihovih prava kao potrošača, te poticanja prilagodbe hrvatskoga zakonodavstva standardima zaštite potrošača u razvijenim demokracijama.

S obzirom da postoje pokušaji da se potrošačima manipulira od strane proizvođača i trgovaca potrebna je organizirana akcija potrošača da bi zaštitili svoje interese. Osnovni cilj udruge je stvoriti odgovoran odnos trgovaca, proizvođača i davatelja usluga prema potrošačima kao najvažnijim faktorima na tržištu od čije podrške ovisi prodaja nekog proizvoda.

Društvo Vukanovčar se angažira na zaštiti temeljnih prava potrošača, a to su: pravo na zaštitu gospodarskih interesa potrošača, pravo na zaštitu od opasnosti za život, zdravlje i imovinu, pravo na pravnu zaštitu potrošača, pravo na informiranje i edukaciju potrošača, pravo na udruživanje potrošača u svrhu zaštite njihovih interesa te pravo na predstavljanje potrošača i sudjelovanje predstavnika potrošača u radu tijela koja rješavaju pitanja od njihova interesa.

Temeljni cilj djelovanja udruge je kroz zaštitu prava potrošača kao fizičkih osoba i njihovih obitelji od pasivnoga stvoriti aktivnoga potrošača, svjesnog svojih prava na zakonom zajamčenim temeljima, kao i visoku razinu kvalitete roba i usluga, što podrazumijeva profesionalan i kulturan odnos proizvođača i davatelja usluga.

Cilj osnivača je da kroz svoje aktivnosti doprinesu zaštiti od mita, korupcije, kao i od birokratske i monopolističke samovolje. U ostvarenju ciljeva svoga javnog djelovanja društvo prihvaća temeljna načela politike zaštite potrošača Međimurke županije, Republike Hrvatske i Europske unije. Ujedno su odlučili da se priključe Potrošaču – hrvatskom savezu udruga za zaštitu potrošača, čime postaju kolektivna članica Svjetskog udruženja za zaštitu potrošača (Consumer International). 

Ovim putem pozivaju sve one koji su zainteresirani za rad u Vukanovčaru – društvu za zaštitu potrošača Međimurja da se uključe i doprinesu ispunjavanju njegovih temeljnih ciljeva. Javiti se možete na broj 098 748 122 ili na email: drustvo.vukanovcar@gmail.com.  Društvo vode Dejan Jularić – predsjednik, Almir Škvorc – dopredsjednik i Krešo Polanec – tajnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije