Vijesti / Društvo
Društvo
KAOTIČNA SITUACIJA Škola postala covid žarište: Učenike ne testiraju, u zbornici 10 zaraženih, umrla jedna učiteljica
OŠ Kuršanec

oš kuršanec

KAOTIČNA SITUACIJA Škola postala covid žarište: Učenike ne testiraju, u zbornici 10 zaraženih, umrla jedna učiteljica

Većina školske djece živi u ni dva kilometra udaljenom romskom naselju Kuršanec

U osnovnoj školi Kuršanec, deset kilometara od Čakovca, bolesnih je učenika dosta, a službeno, nitko nije bolestan. Ni za djecu koju su učitelji ovih dana, jer su šmrcala i kašljala, poslali doma iz škole, neće biti poznato je li riječ o covidu. Roditelji su došli po njih, šmrkljive ih i kašljucave poveli kući. Nakon dva će se tjedna vratiti u učionicu, bez ispričnice, jer nisu bili kod doktora. I tako iz dana u dan, piše Jutarnji.hr.

Škola, taman i da žele prijeći na online nastavu dok se situacija ne smiri, službeno za to nema razloga. Takva apsurdna situacija, u kojoj ima bolesnih učenika, a službeno bolestan nije nitko, traje tjednima. U međuvremenu je desetero učitelja zaraženo covidom, a sredinom studenoga umrla je jedna učiteljica iz razreda za učenike koji se školuju po posebnom programu.

OŠ Kuršanec ima 434 učenika, od kojih je njih 365 romske nacionalnosti, a škola ima i pet razreda za djecu koja se školuju po posebnom programu. Gužva u školi pogoduje širenju virusa, upozoravaju zabrinuti djelatnici škole.

- Nemamo evidentirane pozitivne učenike pa ne možemo ni reći da su se učitelji zarazili na nastavi. Imali smo neslužbene informacije da u romskom naselju vlada korona, ali službenih podataka nema pa zato ni osnove za reakciju. Iznimno su rijetko roditelji javili da dijete najvjerojatnije ima covid. Kad bismo, pak, zvali roditelje i pitali zašto dijete nije u školi, je li pozitivno ili u samoizolaciji, odgovorili bi nam da dijete kiše i kašlje, da su zvali doktoricu koja je rekla da ne moraju s djetetom u ambulantu, neka ga liječe kod kuće. Ipak, većina uopće ne kontaktira doktora. I redovno šalju šmrcavo dijete u školu - kaže za Jutarnji ravnateljica škole Marija Tepalović.

Učitelji su zabrinuti zbog kaotične situacije. Svakodnevno doznaju za brojne kontakte djece s pozitivnim osobama u romskom naselju, kaže učitelj povijesti Toni Marušić. Učiteljica hrvatskog jezika Darija Borković tvrdi da u svakome razredu, koji su srećom mali, imaju jedno do dvoje djece koja dolaze na nastavu sa simptomima - šmrcaju, kašlju, oči im suze.

Martin Meštrić, vjeroučitelj koji u toj školi radi 20 godina, navodi primjer učenice koja je bila na nastavi iako je utvrđeno da je baka s kojom živi u istom kućanstvu covid-pozitivna. Dijete, kaže, nije dobilo mjeru samoizolacije.

- Naselje iz kojega dolaze romska djeca je veliko, svi su međusobno u kontaktu, a djeca se autobusom prevoze u školu i lako je prenijeti virus. Jučer vidim učenicu, curi joj nosić, oči suzne. Nije, kaže mi, mjerila temperaturu, a ne bi doma jer će onda svi misliti da ima koronu - kaže vjeroučitelj.

Danijel Ignac, romski pomagač u nastavi sa 14 godina staža, kaže da je u svim međimurskim romskim naseljima, njih desetak, situacija kao u Kuršancu.

– Iznimno rijetki se testiraju ili cijepe. Mi Romi smo vam skloni biti nepovjerljivi. Prošli tjedan umro je susjed iz naselja, imao je 53 godine. Bio je bolestan na bubrege, pazio se, rijetko je izlazio. Dobio je koronu i umro s obostranom upalom pluća. Prvi je u naselju preminuo s covidom – govori Danijel Ignac.

Prema informacijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, 90 posto djelatnika škole cijepljeno je ili je preboljelo covid-19, a ostalih 10 posto djelatnika odlukom o necijepljenju svjesno je, kažu, preuzelo rizik eventualno težih posljedica u slučaju zaraze. Ministarstvo apelira da se cijepe. Što se tiče eventualnih pozitivnih roditelja učenika koji pohađaju navedenu školu, škola, a ni Ministarstvo, nema podatke o tome, niti vodi takvu evidenciju.

- Ako bilo tko posjeduje informacije da se krši izrečena mjera izolacije ili samoizolacije, dužan je o tome obavijestiti nadležne službe - upozoravaju.

Cijeli članak pročitajte na Jutarnji.hr.

Najnovije

Reci što misliš!