Vijesti / Društvo
Društvo
NAJAVLJEN I U MEĐIMURJU Krajem tjedna moguć je snijeg u nizinama!
Međimurska županija

PROGNOZA DHMZ-A

NAJAVLJEN I U MEĐIMURJU Krajem tjedna moguć je snijeg u nizinama!

Nakon nekoliko većinom sunčanih dana, pred nama je velika promjena vremena, a meteorolozi najavljuju i da su moguće prve snježne pahulje u nizinama na kopnu

"U četvrtak će zapuhati jako i olujno jugo s kojim počinje razdoblje s diljem Hrvatske čestom kišom, mjestimice i u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, osobito u petak i subotu. U petak će jugo oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Uz pad temperature zraka na kopnu mjestimice može biti susnježice i snijega, posebice u gorju", najavljuje Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

Portal Crometeo također je najavio da će dio nizina do kraja petka dobiti prvi snježni pokrivač.

DHMZ je zbog velike promjene vremena objavio posebno priopćenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

"Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Jadranu gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova s grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, ponajprije južnog i jugozapadnog.

Na prednjoj strani prostrane doline u jakoj jugozapadnoj struji nad naše područje pristiže vlažan i nestabilan zrak, a intenzitetu oborine te osobito jačini vjetra pridonijet će i prisustvo mlazne struje.

Prva ciklona i pripadni frontalni poremećaji premještat će se preko naših krajeva s četvrtka na petak te za posljedicu imati obilnu kišu, osobito na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije gdje mjestimice može pasti i više od 100 litara po četvornome metru.

Lokalno je na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice osobito u petak u Dalmaciji. Osim obilne oborine probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar – u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro, pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene.

Moguć snijeg i u nizinama

Stabilizacije vremena nema ni u dane vikenda jer će Hrvatska i dalje biti pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka zraka.

Kiša će i tih dana biti češća i obilnija na Jadranu i krajevima uz Jadran. U razdoblju od četvrtka do nedjelje mjestimice na obali i otocima može pasti i više od 250 litara po četvornom metru. 

Obilna oborina može biti popraćena naglim lokalnim bujičnim poplavama i urbanim poplavama naselja. Jak i olujni jugozapadni i južni vjetar na moru će oslabjeti tek u ponedjeljak te najprije na sjevernome Jadranu okrenuti na jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima.

Značajna količina kiše past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru. 

S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak osobito u gorskim krajevima padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima.", prenosi Index.hr

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!