Čakovec će pokušati privući goste legendama o pozoju i Crnoj kraljici

Čakovec će pokušati privući goste legendama o pozoju i Crnoj kraljici

Kao i Hrvatska u cjelini, i Međimurska županija ostvarila je prošle turističke sezone pozitivne rezultate. Prema podacima Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam, za četiri posto porastao je broj turista, a noćenja za čak 14.

Povećan je, i to za devet posto, i broj smještajnih kapaciteta zahvaljujući ponajprije otvaranju hotela Panorama u Prelogu i hostela Cimper u Murskom Središću, u kojima je po 40 kreveta, te apartmana u Sv. Martinu s 15 kreveta. Tako je u Međimurju turistima na raspolaganju ukupno 1260 kreveta.

– I dalje ostaje potreba za kvalitetnijim hotelom u Čakovcu, autokampom ili kamp odmorištem u Murskom Središću, kod graničnog prijelaza Goričan i u Prelogu. Potrebno je poticati i otvaranje malih “obiteljskih” kampova do 10 mjesta, a nedostaje i kvalitetnih smještajnih jedinica u kategoriji seljačkih turističkih domaćinstava – ističu u Upravnom odjelu.

Čak 75 posto noćenja ostvaruju domaći gosti, a strani uglavnom dolaze iz Austrije, Slovenije i Njemačke. Procjene su da će ove godine broj noćenja porasti za pet posto, a očekuje se i pet posto više stranih gostiju. Neki smatraju da je to premalo.

– Već prije nekoliko godina trebali smo premašiti broj od 150.000 noćenja – smatra bivši župan Josip Posavec. Najava novih sadržaja ima. Muzej Međimurja i Turistička zajednica Čakovca isplanirali su projekt “Legendarni vikend u Čakovcu”, sa smjenama straže Zrinske garde i pričama o legendama poput one o pozoju (zmaju) i Crnoj kraljici. Najavljuje se i izrada studije isplativosti velikog tematskog parka koji bi mogao postati nova atrakcija, a u izgradnji se očekuje pomoć iz fondova EU.

– Želimo osmisliti atrakciju zbog koje će turisti koji ljeti putuju na more ili se vraćaju smora, zastanu u Međimurju. To nije nimalo lak zadatak jer je strancima cilj što brže i sigurnije doputovati na more ili kući – otkriva turistički djelatnik Rudi Grula.

Inače, Međimurje je lani do listopada posjetilo 32.665 gostiju koji su ostvarili 77.184 noćenja. Sedam županija ima slabije rezultate od Međimurske. Susjedna Varaždinska imala je u od siječnja do listopada 37.575 turista i 98.881 noćenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije