U Čakovcu obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja

U Čakovcu obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja

Ispred Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju, stomatolozi Međimurja su i ove godine u organizaciji mr.sc. Tanje Rosić, dr.med.dent. obilježili Svjetski dan oralnog zdravlja. Napominju kako im je drago da je akciju podržalo i Javno zdravstvo Međimurske županije.

U organiziranju djece, te njihovom uključivanju u radionice, kao i svake godine angažirala se Gordana Šoltić Siladi, predsjednica Društva naša djeca Čakovec. Na njihovu ideju, djeca su bila uključena u radionice Medvjedić kod stomatologa. Došla su sa svojim medvjedićima i posjetili stomatološke timove koje su odlično odradili stažisti, doktori dentalne medicine.

Na taj način su upoznata sa važnošću posjete stomatologu, te se kroz razgovor sa njima pokušao prevladati strah od bijele kute. Osim stažista stomatologa, u radu sa djecom su bile uključene i studentice Pedagoške akademije koje su održale radionice crtanja zuba. Na kraju radionica djecu je zasluženo čekao veliki tobogan.

Za to vrijeme stomatolozi, koji su se okupili u velikom broju, na svojim su štandovima dijelili su reklamne materijale na štandovima. Od ove godine novost je da su u akciju bili uključeni osnovnoškolci za koje je organiziran edukativni kviz znanja kojeg su za svaku pohvalu odlično izveli glumci kazališne družine Pinkleci – Bruno Kontrec i Igor Baksa iz benda Komedije.

Oni su uspostavili dobru interakciju sa djecom, te kroz razna pitanja djecu podsjetili i naučili o važnim činjenicama o građi, broju zuba, o bolesti zuba te načinima čuvanja njihovog zdravlja Organizatori su bili iznenađeni s koliko volje i želje su djeca sudjelovala za što su dobila nagrade, četkice i paste.

Glavna nit vodilja ove akcije je edukacija jer smatraju da ona ima veliku važnost u preventivi i treba je provoditi od najranije dobi.  Na događaju su bili Dječji vrtić Čakovec – Vjeverica, Cipelica, Cvrčak i Maslačak, Loptica, Bambi i Vrapčići iz Šenkovca te I., II. i III. osnovna škola Čakovec i OŠ Ivanovec. 

Angažirani su bili i učenici srednje Gospodarske i Graditeljske škole. – Važno je naglasiti da je briga za zdravlje dužnost prije svega svakog pojedinca, a struka i cijela društvena zajednica u tome im trebaju pomoći i podupirati ih. Ponosno možemo reći da mi, ovdje u Čakovcu, imamo upravo takvu zajednicu, što pokazuje činjenica koliko se ljudi, udruga i škola uključuje – poručili su organizatori.

Zahvaljuju: Gradu Čakovcu, Music centru Čakovec, Rođendaonici Alex, PZ-Čakovec- Regina, Pučkom otvorenom učilištu, srednjoj Gospodarskoj školi i Signalu koji je donirao čak 5 tisuća uzoraka pasti za zube.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije