Vijesti / Društvo
Društvo
OTVOREN NOVOUREĐENI INFORMACIJSKI CENTAR Europska unija od danas je još bliža Međimurcima
BŠK

EUROPE DIRECT

OTVOREN NOVOUREĐENI INFORMACIJSKI CENTAR Europska unija od danas je još bliža Međimurcima

Centar Europe Direct u Čakovcu je s radom počeo još 2014. godine, a danas je u prizemlju zgrade Međimurske županije otvoren i novouređeni informacijski centar

Europe Direct Čakovec pripada novom naraštaju informacijskih centara diljem Europske unije čijom mrežom upravlja Europska komisija – jedan je od deset takvih u Hrvatskoj, dok ih je diljem Europe više od 420 koji su službeno s radom počeli u svibnju ove godine.

Centar je važna poveznica između institucija EU i građana, a zadaća mu je pružiti informacije o mogućnostima i prilikama koje nudi članstvo u Europskoj uniji.Čakovečki centar jedini je u Hrvatskoj kojim upravlja jedna jedinica regionalne samouprave, Međimurska županija, pa je na otvorenju o ciljevima i aktivnostima govorio pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović.

- Centri poput našeg približavaju Europsku uniju ljudima na lokalnoj razini i potiču ih da se uključe u rasprave o EU. Građani nam se obraćaju s pitanjima o europskim politikama, programima i prioritetima, a mogu i sudjelovati u događanjima na temu budućnosti Europe, istaknuo je Darko Radanović.O značaju čakovečkog Europe Direct centra govorila je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

- Hrvatska je već deset godina članica EU i nadam se da će Grad Čakovec iskoristiti sve prilike koje je iskoristila i Međimurska županija, sve one prilike koje su pred nama za projekte koji se tek otvaraju u novom operativnog razdoblju. Centar je tu za sve građane Čakovca i žitelje Međimurja da pitaju što im je nejasno ili im možda izaziva kakav strah, ali i da se upoznaju sa sadržajima i svime što nam Europa nudi u izgradnji našeg grada i kraja, kazala je Ljerka Cividini.Zamjenik župana Josip Grivec osvrnuo se na niz aktivnosti i projekte koji su se u Međimurskoj županiji počeli provoditi još prije nego je Hrvatska službeno primljena u članstvo Europske unije, dok je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev istaknuo zadovoljstvo mnogim zanimljivim projektima u našem kraju koji su financirani europskim sredstvima a značajno su podigli kvalitetu života građana i pokrenuli gospodarstvo Međimurja.

Simbolično, ispred zgrade Županije otkrivena je ploča, čime je Europe Direct informacijski centar Čakovec i službeno otvoren.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!