EUROPE DIRECT

OTVOREN NOVOUREĐENI INFORMACIJSKI CENTAR Europska unija od danas je još bliža Međimurcima

Centar Europe Direct u Čakovcu je s radom počeo još 2014. godine, a danas je u prizemlju zgrade Međimurske županije otvoren i novouređeni informacijski centar

Europe Direct Čakovec pripada novom naraštaju informacijskih centara diljem Europske unije čijom mrežom upravlja Europska komisija – jedan je od deset takvih u Hrvatskoj, dok ih je diljem Europe više od 420 koji su službeno s radom počeli u svibnju ove godine.

Centar je važna poveznica između institucija EU i građana, a zadaća mu je pružiti informacije o mogućnostima i prilikama koje nudi članstvo u Europskoj uniji.

Čakovečki centar jedini je u Hrvatskoj kojim upravlja jedna jedinica regionalne samouprave, Međimurska županija, pa je na otvorenju o ciljevima i aktivnostima govorio pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović.

– Centri poput našeg približavaju Europsku uniju ljudima na lokalnoj razini i potiču ih da se uključe u rasprave o EU. Građani nam se obraćaju s pitanjima o europskim politikama, programima i prioritetima, a mogu i sudjelovati u događanjima na temu budućnosti Europe, istaknuo je Darko Radanović.

O značaju čakovečkog Europe Direct centra govorila je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

– Hrvatska je već deset godina članica EU i nadam se da će Grad Čakovec iskoristiti sve prilike koje je iskoristila i Međimurska županija, sve one prilike koje su pred nama za projekte koji se tek otvaraju u novom operativnog razdoblju. Centar je tu za sve građane Čakovca i žitelje Međimurja da pitaju što im je nejasno ili im možda izaziva kakav strah, ali i da se upoznaju sa sadržajima i svime što nam Europa nudi u izgradnji našeg grada i kraja, kazala je Ljerka Cividini.

Zamjenik župana Josip Grivec osvrnuo se na niz aktivnosti i projekte koji su se u Međimurskoj županiji počeli provoditi još prije nego je Hrvatska službeno primljena u članstvo Europske unije, dok je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev istaknuo zadovoljstvo mnogim zanimljivim projektima u našem kraju koji su financirani europskim sredstvima a značajno su podigli kvalitetu života građana i pokrenuli gospodarstvo Međimurja.

Simbolično, ispred zgrade Županije otkrivena je ploča, čime je Europe Direct informacijski centar Čakovec i službeno otvoren.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije