Vijesti / Društvo
Društvo
POSJETILI 'RIZNICU MEĐIMURJA' Udruga slijepih Međimurske županije u razgledu novog muzeja
Muzej Međimurja Čakovec

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC

POSJETILI 'RIZNICU MEĐIMURJA' Udruga slijepih Međimurske županije u razgledu novog muzeja

Muzejom su ih provele ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosica Janja Kovač

- Povodom 70. obljetnice postojanja i djelovanja Udruge slijepih i slabovidnih Međimurske županije, u ponedjeljak, 25. listopada ugostili smo dio članova u našem novom Muzeju nematerijalne baštine „Riznici Međimurja“ u novoobnovljenoj fortifikaciji Starog grada u Čakovcu.

U dogovoru s predsjednicom Udruge Marijom Ciglar organizirali smo im besplatan vođeni razgled novog muzeja. Muzejom su ih provele ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosica Janja Kovač.

Kako novi Muzej djeluje pod krilaticom „Riznica Međimurja – Muzej za sve!“, naše goste upoznali smo s nizom prilagodbi specijaliziranih za njihov specifičan vid invaliditeta.

Tako razlikujemo prilagodbe prostora prezentirane u vidu rampi s nagibom gdje god je bilo moguće, vodeći računa da se radi o građevinskoj strukturi izgrađenoj primarno u 17. stoljeću, ugradnji lifta i podiznih platformi, sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom, linija vodilja na podu.

Također imamo i prilagodbu sadržaja prezentiranu na više načina - audio vodič prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, veličina i boja slova veći su od 28 točaka što olakšava recepciju slabovidnim osobama, taktilne mape popraćene tekstom na uvećanoj latinici i na brajici (brošura o pristupačnosti muzeja na Brailleovom pismu, taktilna mapa na zidu s tlocrtom prizemlja i kata muzeja, taktilni tlocrti prostorija s oznakama izložaka, taktilne mape s jednim odabranim reprezentativnim predmetom u svakoj prostoriji).

Svi zaposlenici Muzeja prošli su edukaciju za rad s posjetiteljima posebnih potreba, a posebno za slijepe i slabovidne osobe. Na edukaciji su usvojena teorijska znanja, načini zaštite i osiguravanja zakonski propisanih prava te ona praktična znanja o pravilnom ophođenju s osobama s invaliditetom.

Ovaj posjet nama je bio neprocjenjivo iskustvo s obzirom da nam je međimurska Udruga slijepih i slabovidnih bila prva veća testna skupina gdje smo se okušali kao vodiči, ali i primijenili sve prilagođene sadržaje. Vidjeli smo kako naše metode i sadržaji funkcioniraju u stvarnoj primjeni te uočili i neke nedostatke koje ćemo ispraviti ili nadopuniti.

No najbitnije od svega je zadovoljstvo i osmijeh članova udruge jer, eto, konačno postoji kulturni sadržaj u našoj županiji specijaliziran za njih. Posjet našem muzeju i njima je bio pravi doživljaj - kažu iz Muzeja Međimurja Čakovec.

 

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!