Vijesti / Društvo
Društvo
SINERGIJA ZNANOSTI I GOSPODARSTVA Metalska jezgra treći je najbolji europski projekt u 2021. godini
BŠK

VELIKO PRIZNANJE

SINERGIJA ZNANOSTI I GOSPODARSTVA Metalska jezgra treći je najbolji europski projekt u 2021. godini

Projekt Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec osvojio je treće mjesto na natječaju za najbolji europski projekt u 2021. godini

Natječaj je organizirao Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom župan.hr, a projekt Metalske jezgre nagrađen je trećim mjestom u konkurenciji 31 prijavljenog projekta.

O nagradi i samom projektu danas su na konferenciji za medije govorili zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer, te voditeljica projekta Maša Tomašić i zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-a Ana Kralj.

SINERGIJA ZNANOSTI I GOSPODARSTVA Metalska jezgra treći je najbolji europski projekt u 2021. godini Fotogalerija

Sam projekt provodio se od srpnja 2018. godine do veljače ove godine, no prethodile su mu godine i godine priprema i kandidiranja na fondove Europske unije.

- Naposljetku je sufinanciran s više od 31,2 milijuna kuna, obnovljen je ovaj impozantni objekt unutar Centra znanja, opremljeni su uredi, učionice i ono najvažnije – laboratoriji istraživačkom opremom vrijednom gotovo 15 milijuna kuna. Zaposlen je ravnatelj i znanstvenici istraživači i vjerujem da je Metalska jezgra odgovor na jedan od najvećih problema hrvatske znanosti, a to je premalo suradnje znanstvenog sektora s gospodarstvom, naglasila je voditeljica projekta Maša Tomašić.

Ravnatelj Mario Šercer osvrnuo se na dosad odrađene poslove i suradnje, osobito s gospodarstvenicima iz Međimurja, ali i brojnim županijskim i državnim ustanovama, tvrtkama i fakultetima, čak i samostanima.

- Za HEP smo odradili posao skeniranja ležaja koji je prouzrokovao zastoj jedne turbine, čime je dnevno bilježena šteta u stotinama tisuća kuna, a mi smo je uspjeli lokalizirati na svega nekoliko tjedana. Izradili smo eksponate, figure naših Zrinskih u suradnji s kiparom Mihaelom Štebihom i Tehničkom školom Čakovec, za novu Riznicu Muzeja Međimurja Čakovec smo na 3D printeru izradili dio makete nekadašnjeg starog grada, a vrijedi istaknuti i zupčanike i poklopac od plastike za robota kojeg zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje razvija u suradnji s KBC-om Dubrava kao pomoć u izvođenju neurokirurških operacija i zahvata, izdvojio je ravnatelj Šercer samo neke poslovne projekte.

Upravo ovakvo konkurentnije i inovativnije gospodarstvo bit će u fokusu novog financijskog ciklusa od 2021. do 2027. godine, u kojem će Hrvatskoj na raspolaganju biti više od 14 milijardi kuna, a za koje REDEA, Međimurska županija i jedinice lokalne samouprave već imaju planove i definirane prioritete.

- Iza Metalske jezgre se nalazi još zgrada kojima ćemo udahnuti novi život, planira se izgradnja novih sadržaja za obrazovanje, gospodarstvo, novi znanstveni centri, ali i zeleni pojas prema Poslovnome parku Međimurje, u kojem će stanovnici imati i dodatni sadržaj za svoju dobrobit, za kretanje i druženje, istaknula je zamjenica ravnateljice REDEA-a Ana Kralj.

Naposljetku, zamjenik župana Josip Grivec čestitao je svim dionicima ovog projekta na ostvarenom uspjehu, osobito u svjetlu prošlog tjedna objavljene analize podataka FINA-e i konsolidiranih proračuna, kojom je utvrđeno da je upravo Međimurska županija najuspješnija u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz Europske unije.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!