PRETETINEC

ZBOG NJE JE KAPELICA U DIVNOM CVATU Katica Oreški brine za Sveto Trojstvo u Pretetincu

Katica Oreški iz Pretetinca umirovljena je kuharica i frizerka koja već punih 30 godina brine za kapelicu Sveto Trojstvo u Pretetincu

Gospođa Oreški živi tik do kapelice i ništa joj nije teško, a kapelica je zbog nje u divnom cvatu. 

– Jednom me župnik proglasio zvonarkom, a ja sam ga pitala: ‘A na kaj da zvonim, na biciklin?’ – šali se gospođa Oreški koja voli biciklirati divnim krajolicima općine Nedelišće. Kaže da je svaki svećenik uvijek bio dobrodošao kod nje na ručak. 

– Ljudi znaju biti dosta kritični prema svećenicima, kao da samo čekaju da se neko zlo dogodi. Ja nisam takva, imam pozitivan stav prema njima – priča gospođa Oreški dok nam pokazuje muškatle u cvatu oko kapelice. 

Kaže da ne zna iz kojeg je kapelica razdoblja, ali smatra da je stara barem dvjestotinjak godina. Tražili su i istraživali, ali nikad nisu pronašli zapis o njenoj gradnji. 

– Kod ove kapelice na Sveto Trojstvo imamo posvećenje i prošćenje, nakon nedelskog. A ja sadim cvijeće, perem i čistim kapelicu te svaki tjedan kosim. Kapelica je uređena prije pet godina i zasjala je novim sjajem. Mnogo nam je pomogla Općina Nedelišće i gospođa Marija iz komunala, a tu su i milodari od prošćenja – priča nam gospođa Oreški te kaže da muškatle treba zalijevati svaki drugi dan. 

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3468


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije