Vijesti / Društvo
Društvo
IVANA, SAŠA I MØ Koliko smo uspomena skrojili u prva četiri mjeseca putovanja svijetom?
La Vida Mágica

SJEĆATE SE OVOG TRIJA?

IVANA, SAŠA I MØ Koliko smo uspomena skrojili u prva četiri mjeseca putovanja svijetom?

Nakon što su proveli mjesec dana u Ekvadoru, iskusili život od dva mjeseca u New Yorku i proputovali 12 američkih saveznih država, Ivana, Saša i MØ sad su stigli u Meksiko

Međimurca Sašu Vargu iz Murskog Središća i Slavonku Ivanu Validžić te njihovu mezimicu Moon u lipnju smo ispratili na put oko svijeta. Podsjetimo, oboje su tad iza sebe ostavili stabilnu svakodnevicu i dobre poslove, spakirali kovčege i otisnuli se u nepoznato.

Portalu eMedjimurje javili su se iz Meksika, kamo su upravo stigli i zakoračili u peti mjesec svojeg putovanja.

IVANA SAŠA I MØ Koliko smo uspomena skrojili u prva četiri mjeseca putovanja svijetom? Fotogalerija

- Čini nam se da sve traje puno duže, vjerojatno zato što svaki dan otkrivamo nešto novo i niti jedan dan nam nije isti. Prvi smo mjesec započeli odlaskom u Ekvador i letom koji je išao preko Madrida, gdje smo isto proveli tri dana u obilasku grada. Let za Madrid nam je ujedno bio i test za MØ kojoj je ovo bilo dosta stresno iskustvo ali smo zaključili da ćemo joj na svakom budućem letu ipak morati dati tabletu za opuštanje, pojašnjavaju Ivana i Saša.

EKVADOR

Prva destinacija u Ekvadoru bio im je glavni grad Quito te se putovanje kroz Ekvador izmjenjivalo obilaskom svih predjela zemlje.

- Naše putovanje Ekvadorom je trajalo mjesec dana te smo prolaskom kroz dio Andi, Amazone i Pacifika upoznali mnoge posebnosti ove raznolike zemlje.

Uspjeli smo odraditi i dva volontiranja od kojeg je jedno bilo u Latacungi u školi za strane jezike gdje smo bili pomoć profesorima te u jednoj gostinjskoj kući koja je primarno utočište za životinje.

Kuća se nalazila tik uz obalu Tihog oceana te je bila pravo osvježenje za kraj avanture u Ekvadoru, osobito jer je uz nas bilo još devet volontera iz cijeloga svijeta. Osim nas, i MØ je uživala jer je imala dobro društvo za trčanje po plaži i kupanje te vječitu zanimaciju s pokušajima igranja s mačkama, pišu nam mladi svjetski putnici.

PUT AMERIKE

Zahvaljujući velikom broju ljudi koje su upoznali na toj posljednjoj destinaciji, saznali su da Sjedinjene Američke Države zbog problema s bjesnoćom mijenjaju zakonsku regulativu za ulazak životinja, te da, ukoliko ne uđu do 14. srpnja, to uopće neće moći.

- Ovo je ujedno utjecalo na naš plan da najprije idemo u Kolumbiju, ali smo jednostavno prihvatili to kao dio ovog putovanja na kojem smo fleksibilni i spremni na promjene te ćemo se na plan s Kolumbijom vratiti kasnije.

S obzirom na to da putujemo s psom, i naše su pripreme za putovanje bile složenije te nije jednostavno putovati iz Ekvadora u SAD jer to iziskuje dosta papirologije.

Osim toga, i aviokompanija nas je malo zeznula oko karte za MØ, pa smo odvojeno putovali za New York, ali na kraju se sve uspješno završilo i vratili su nam novac nakon što smo podnijeli zahtjev, govore Ivana i Saša.

Iako su u New Yorku oboje već bili, grad je to, kažu, koji uvijek iznova iznenađuje. Želja im je bila iskusiti što autentičniji život koji Newyorčani žive, a imali su sreću da su mogli odsjesti kod prijatelja u četvrti Wiliamsburg, te su grad mogli doživjeti ne samo kao turisti.

- Osim toga, oboje smo vrlo brzo pronašli projekte na kojima smo radili a koji su nam dodatno olakšali nastavak naše avanture i putovanja po SAD-u. New York kao New York doista je cijeli svijet u jednom gradu! Svakodnevno smo otkrivali zanimljiva mjesta, vozili se biciklima po cijelom gradu, odlazili na različita događanja i oboje ga jako volimo. Čak se i MØ jako brzo prilagodila jer smo ispred zgrade imali veliki broj prijatelja s kojima se svakodnevno družila i trčala slobodno po kvartu tako da je i za nju ovaj grad brzo postao privremeni dom, nastavljaju svoje iskustvo.

BOSTON, MAINE I CHICAGO

Nakon gotovo dva mjeseca u New Yorku, odlučili su posjetiti Boston i državu Maine za koju su dobili preporuku kao najzeleniju državu SAD-a.

- Iznajmili smo auto u Bostonu i napravili mini road trip od pet dana. Posjetili smo Nacionalni park Acadiju, a nakon ove prekrasne rute smo letjeli iz Bostona za Chicago i tamo proveli dodatnih pet dana. Ovaj grad je prekrasan i zaista smo uživali koliko je sređen i čist - što nam je zapravo najviše bilo iznenađenje nakon New Yorka, smiju se Ivana i Saša.

PROPUTOVANJE SAD-OM

Osim New Yorka, glavni motiv posjeta Americi bila je i želja za obilaskom tamošnjih nacionalnih parkova.

- Započeli smo putovanje iznajmljivanjem automobila u Las Vegasu, s ciljem da napravimo krug i posjetimo mjesta koja su nam na listi želja. Nismo imali točan plan već smo u hodu odlučivali koji dan ćemo gdje ići i što nam je usput.

Najviše smo se oduševili nacionalnim parkovima i parkovima prirode! Osobito Arches, Antelope Canyon, Zion, Bryce, Horseshoe Band, Joshua Tree, Yellowstone, Grand Teton - sve je bilo WOW!

Od gradova su nas najviše oduševili San Francisco i Fort Collins, a i ostali gradovi su 'must see' i imaju svoje posebnosti ali nas nisu previše iznenadili. Na putovanju smo najčešće spavali u motelima, koristili smo i platformu Couchsurfing pa smo na taj način upoznali i puno zanimljivih ljudi, a bilo je čak i spavanja u autu. Na samom proputovanju smo prešli gotovo 12 tisuća kilometara.

Zanimljivo iskustvo je bilo i posjet studiju Warner Bros gdje smo posjetili studio gdje su snimani 'Prijatelji', 'Teorija velikog praska', 'Harry Potter', još uvijek postojeći studio gdje se snima emisija 'Ellen' i mnogi drugi. Našu avanturu na ovom road tripu smo završili nakon 31 dana i ovo će nam sigurno biti jedna od dražih uspomena, kažu.

ŠTO JE SLJEDEĆE?

- Idemo u Meksiko! Odlučili smo da se ipak nećemo zadržavati više od tri mjeseca u Americi jer su nam troškovi života ovdje dosta visoki te je vrijeme da se krene dalje.

Bilo je teško odlučiti se za sljedeću destinaciju te smo samo znali da želimo ići u Kostariku i da tamo moramo biti u drugoj polovici mjeseca jer se nalazimo sa Sašinim bratom i djevojkom, govore naši sugovornici, a vrlo je brzo potom, dodaju, pala odluka da će usput do Meksika.

Iako su ga oboje već posjetili, ovo je velika država i primarno će u Chiapas i Oaxacu gdje još nisu bili, a uz to će posjetiti još neke gradove kao što su San Miguel deAllende koji je Ivani jedan od omiljenih gradova te Mexico City koji je zaista duša Meksika gdje upravo sad provode vrijeme i, kažu, super je!

PUTOVANJE I COVID

- Što se tiče putovanja i COVID-19 restrikcija, zaista nismo imali nikakvih većih prepreka. U Ekvadoru je jedino bilo neobično jer su svi dosta bili u strahu i nosili maske čak i na ulici, što nije bilo obavezno.

Za putovanje iz Ekvadora u SAD smo morali imati negativan test koji smo vrlo jednostavno izvadili malo prije leta na aerodromu, a ostatak putovanja po SAD-u je jedina briga bila u kojoj od država se nosi maska u zatvorenom prostoru i to je to, pojašnjavaju.

Naposljetku, pitamo ih jesu li nakon više od četiri mjeseca na putu zadovoljni odlukom da ostave sigurnost mirnog Međimurja i otisnu se u pustolovinu života?

- Ovo je zaista bila jedna od najboljih odluka u našem životu i nevjerojatno je divno što trenutno živimo ovakav život i proživljavamo situacije o kojima smo nekada sanjali.

Sigurni smo da je još jako puno toga ispred nas te iskreno i dalje govorimo da smo tek na početku putovanja jer je tek tako malo vremena prošlo a opet je toliko puno uspomena skrojeno, zaključuju Ivana, Saša i MØ.

Njihove pustolovine možete i dalje pratiti na internetskoj stranici https://www.la-vida-magica.com/, te na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!