POVIJESNI DAN

BOLNICA ČAKOVEC Vrijednom donacijom Vajde i suradnjom s poznatim dječjim kirugom do vrhunske medicine za male pacijente

Vrijednom donacijom Vajde i suradnjom s poznatim dječjim kirurgom, vrhunska medicina dovedena je malim pacijentima u Čakovec

U Županijskoj bolnici Čakovec danas su na dva mala pacijenta izvedeni prvi endoskopski zahvati urološkog liječenja koji su se dosad izvodili u svega pet velikih kliničkih centara u Hrvatskoj.

Novi veliki iskorak za našu Bolnicu i za pacijente omogućila je pohvalna suradnja s liderom međimurskog poduzetništva, Mesnom industrijom Vajda i Grupom Pivac, koje su se još početkom godine odlučile na donaciju uređaja vrijednog više od 200 tisuća kuna, a potom i s vrhunskim dječjim kirurgom Klinike za dječje bolesti Zagreb i predsjednikom Hrvatskog društva za dječju kirurgiju prim. Zoranom Bahtijarevićem, uz čiju su asistenciju zahvati izvedeni.

>> BOLNICA ČAKOVEC Vrijednom donacijom Vajde i suradnjom s poznatim dječjim kirugom do vrhunske medicine za male pacijente

Prva dva pacijenta su dječačić mlađi od godine dana, pojašnjeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u ravnateljstvu čakovečke Bolnice, kojem je ovim minimalno invazivnim zahvatom izliječen urođeni poremećaj urotrakta, a druga je 16-godišnja djevojčica koja je imala ozljedu mokraćovoda kao posljedicu traume.

– Kolege iz Čakovca napravile su fantastičan posao i naša će se suradnja nastaviti na tragu onoga što mi u Društvu propagiramo, a to je da vrhunsku medicinu treba dovesti pacijentima i djeci cijele Hrvatske omogućiti njezinu dostupnost. To znači da mi iz velikih centara moramo prestati biti razmaženi i moramo izaći u županijske bolnice gdje se radi podjednako vrhunska medicina, u čak zahtjevnijim uvjetima, istaknuo je na današnjoj konferenciji prim. Bahtijarević, pohvalivši i prvog dječjeg kirurga u čakovečkoj Bolnici dr. Svena Pala, kojem je bio mentor, kao i cijelu ekipu naše najveće zdravstvene ustanove na čelu s ravnateljem dr. Igorom Šegovićem.

Operacije koje su danas izvedene, pojasnio je dr. Pal, ne izvode se rutinski u svim bolnicama u Hrvatskoj, a u Čakovcu su omogućene nastavkom rada na viziji razvoja Odjela dječje kirurgije koju je podržao i ravnatelj i Međimurska županija kao osnivač, ali i privatne tvrtke i osobe svojim donacijama.

– Osim stručne pomoći prim. Bahtijarevića, za ovakvu vrstu zahvata trebalo je osigurati i opremu, te se zahvaljujem se i Mesnoj industriji Vajda koja nam je donacijom osigurala dio opreme, kao i umirovljenom svećeniku Franji Radeku, rodom iz Mačkovca koji danas živi u Austriji, koji je ovime pokazao da je dobro činiti dobro, istaknuo je dr. Sven Pal.

Ovakav trud, elan, energija i zalaganje naših liječnika velika su motivacija i za upravu Bolnice i osnivača Međimursku županiju, koja njihov rad prati stalnim ulaganjem u infrastrukturu, adaptacije, rekonstrukcije, kupnjom aparata, zapošljavanjem i edukacijom liječnika i vanjskih suradnika.

– Svaki ovakav događaj veseli jer ulijeva povjerenje pacijenata da će u našoj zdravstvenoj ustanovi dobiti visokokvalitetnu i pravovremenu uslugu, a ulaganja traju i dalje. U tijeku je rekonstrukcija Odjela dječje i abdominalne kirurgije vrijedna tri milijuna kuna, kreće rekonstrukcija prilazne ceste kod glavnog ulaza vrijedna 1,6 milijuna, kao i adaptacija gornjeg dijela županijskog Zavoda za javno zdravstvo i sitna dogradnja vrijedne sedam milijuna kuna, a očekujemo i početak radova na energetskoj obnovi preostalog dijela bolnice, istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Sonja Tošić-Grlač, ujedno i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice.

Naposljetku, okupljenima se obratio i predsjednik Uprave MI Vajda Alen Kajmović.

– Dvije dame Međimurja koje će iduće godine proslaviti okrugle obljetnice – Bolnica 110, a Vajda 120 godina, pokazale su kako trebaju funkcionirati stvari na lokalnoj razini kad je u pitanju međusobno potpomaganje. Bez ovakve suradnje, bez toga da tvrtke koje predstavljaju lidere ne potpomažu i ne vraćaju nazad društvu, nećemo napraviti kvalitetne iskorake naprijed. I zato hvala Bolnici što su nas prepoznali kao kvalitetnog partnera, a posebnu zahvalu upućujem obitelji Pivac koja nije nijedne sekunde dvojila kad sam im predložio da se uključimo u akciju. Jer oni, kao i svi mi, znaju da je naša obveza kao lidera Međimurja poticati ovakve projekte u budućnosti. Jer Vajda nikud nije otišla i tu ostaje, istaknuo je Kajmović.

Danas je, naglasio je, ispisana povijest u dječjoj kirurgiji u Međimurju, te je povećana kvaliteta života i roditeljima i djeci koja više neće na ovakve zahvate odlaziti u druge gradove u Hrvatskoj – dosad su se obavljali u četiri grada i pet velikih kliničkih centara – nego će to moći obaviti kod kuće, u sigurnosti svoje Bolnice, svojih liječnika i svojeg Čakovca.

Konferenciji je nazočila i nova glavna sestra Županijske bolnice Čakovec Valerija Korent.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije