U SPOMEN NA POGINULE VOJNIKE

FOTO U Štrigovi potpisan sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva!

Točka sukoba prije 75 godina njemačkih i sovjetskih vojnika bila je u Štrigovi

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, u spomen na poginule hrabre sovjetske vojnike tijekom oslobađanja Međimurja 1945., a u povodu 75. obljetnice pobjede nad nacifašizmom i iredentizmom, u Štrigovi je potpisan sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva.

Točka sukoba prije 75 godina njemačkih i sovjetskih vojnika bila je u Štrigovi, gdje je velik broj sovjetskih vojnika izgubio živote unatoč dobroj vojnoj formaciji i opremljenosti. Štrigovski brežuljci bili su prepuni bunkera, utvrđenja i rovova čije tragove nalazimo i danas. U borbama za oslobođenje svoje su živote položili brojni vojnici iz svih dijelova Sovjetskog Saveza što pokazuje koju su ogromnu žrtvu u oslobađanju svoje domovine kao i Europe podnijeli sovjetski narodi.  Iz tog je razloga pokrenuta inicijativa da im se, podizanjem Spomenika oda dostojno poštovanje na mjestu budućeg Parka mira i prijateljstva.

>> U Štrigovi potpisan sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva!

Svečanom potpisivanju prisustvovao je veleposlanik Ruske federacije Nj. E. Andrey Nesterenko, brigadir general Genadij Možajev, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, predsjednik Udruge sjećanja Damir Jašarević, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te ostali ugledni gosti.

Predsjednik Udruge sjećanja Damir Jašarević sa načelnikom Općine Štrigova Stanislavom Rebernikom potpisao je Sporazum za izgradnju Parka mira i prijateljstva, dok je sa ravnateljicom Muzeja Međimurja potpisan Sporazum o suradnji na projektima povijesnog, arhivskog i muzejskog istraživanja.

Damir Jašarević, predsjednik Udruge sjećanja rekao je da je točka sukoba njemačkih i sovjetskih vojnika bila na brdu iznad Štrigove, gdje je velik broj sovjetskih vojnika izgubio živote unatoč dobroj vojnoj formaciji i opremljenosti. “Prema procjenama ovdje je poginulo više od 700 sovjetskih i 300 bugarskih vojnika. Poginuli su daleko od svojih domova i obitelji, a ovim spomenikom odat ćemo im počast i zahvalnost na njihovoj hrabrosti,” rekao je.

Da je naša zadaća da ne zaboravimo prošlost, spomenuo je načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik koji je zahvalio veleposlaniku što je svojom nazočnošću uveličao ovaj svečani događaj. “Vjerujem da ćemo se ponovo sresti u proljeće kada ćemo zajedno otvoriti Spomen park prijateljstva i mira. Bit će to mjesto gdje ćemo dostojno i s poštovanjem odati počast hrabrim ljudima koji su dali svoje živote za oslobođenje ovog kraja – Štrigove,” rekao je načelnik te poručio kako neće biti zaboravljene prošlosti.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, osvrnuo se na hrabrost i nesebičnost vojnika koji su u Štrigovi, koja je za njemačku vojsku bila posljednja linija obrane na kojoj su pružali žestok otpor sovjetskim vojnicima. “Nažalost izgubljeni su mnogi životi, mnogi vojnici položili su svoje živote daleko od svojih najbližih te se nikad nisu vratili u svoju domovinu. Naša dužnost je da čuvamo spomen na njih, a izgradnjom spomen parka ostat će trajno sjećanje na njihovu žrtvu.”

Riječi ne mogu opisati koliko je divno za našu državu znati imena svih naši predaka koji su dali svoje živote. “U Parku mira i prijateljstva počivat će više od 700 sovjetskih vojnika, i to će biti drugi najveći memorijalni kompleks stoga smo spremni pružiti svu moguću podršku za njegovu izgradnju,” rekao je veleposlanik Ruske federacije Nj. E. Andrey Nesterenko, te je istaknuo kako su sovjetski vojnici pomogli Europi u borbi protiv nacifašizma i iredentizma ima veliko značenje za nas i za cjelokupnu povijest.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije