Vijesti / Društvo
Društvo
ELA (17) 'Ne znam za lijepi okoliš, ja vidim crni dim i događanja u romskom naselju koja ne bi trebala gledati'
Screenshot/Dnevnik Nova TV

Guše se u smradu u pribislavcu

ELA (17) 'Ne znam za lijepi okoliš, ja vidim crni dim i događanja u romskom naselju koja ne bi trebala gledati'

Suživot u Međimurju otežan je zbog neizdrživog smrada koji se širi iz otpada divljih odlagališta uz romska naselja. Najgore je u Pribislavcu gdje smeće nije odvezeno već godinu i pol. Mještani su očajni, svaku večer na odlagalištima bukte požari, suklja dim, udišu smrad, a ne vide izlaz. Prstom upiru u sve institucije i službe

Palež smeća u romskom naselju Pribislavec je svakodnevica. Nesnosan smrad iz crnog dima neizdrživa je situacija za obitelji koji žive u blizini. Ela ima 17 godina i teži oblik astme.

"Ujutro se probudim, idem na bus, onečišćeni zrak, navečer legnem u onečišćenom zraku", kaže Ela za Dnevnik NOVE TV.

Otkad traje problem s paleži smeća, stanje joj se pogoršalo, kaže: "Svakodnevno sam na tim tabletama koje su nažalost i štetne za mene, kroz prozor ne vidim što ostala djeca vide, ne znam za lijepi okoliš, ja vidim crni dim i događanja u romskom naselju koja kao sedamnaestogodišnjakinja, mislim da ne moram gledati."

"Dok država ne zauzme svoj stav i dok ne riješi problem, ja državljanin RH se ovdje ne osjećam sigurno i mene kao majku to boli", rekla je majka Anita.

S druge strane ograde i uzrok smrada - divlje odlagalište.

Kruno Oršuš, zamjenik načelnika Pribislavca: "Većina je naš otpad, većina ljudi voze koji imaju te firme, male obrte, znači čišćenje tavana, otpada, staro kućište, automobili, plastike."

Odvoza nije bilo već godinu i pol, problem je kaže koncesionar koji je odustao od odvoza, a ne samo pojedinci koji ne plaćaju uslugu. "Ne možemo uopće sjesti, djeca su bila isto bolesna, još su bolesna tako da ne znam to je bolest jednostavno, katastrofa", žali se Višnja iz Pribislavca.

"Meni smrdi, jako sam bolesna, teško dišem, i meni smeta, ne mogu vani sjesti", rekla je Ljubica.

"Radi svoje djece koja su me ostavila jer ne žele biti tu. Sagradili su si kuće u susjednim općinama" kaže Danica Horvat, a slaže se i Nenad Pintarić: "Šire se raznorazne zaraze i svašta, susjedi se žale da je sve puno i miševa i štakora i svakakvih životinja."

Načelnik općine kaže da nemaju dva milijuna kuna za taj problem, rade na planu sanacije. Prvo da maknu postojeći otpad, postavit će video nadzor.

"Mi možemo preko fonda dobiti velike spremnike, kontejnere u koji će oni odlagati taj otpad koji njima neće trebati", rekao je Matija Ladić, Načelnik općine Pribislavec.

Ministar zaštite okoliša obećao im je pomoć - financirat će sanaciju. Najavljuje rješenje problema, za nekoliko mjeseci.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja je izjavio: "Neki od ovlaštenih sakupljača su utjecali na to da se ovaj otpad ostavlja, odnosno da se kreiraju ilegalna odlagališta, u tom području ići ćemo u reviziju dozvole, vidjet kako i na koji način oni funkcioniraju."

Mještani žele miran život i čist zrak, a ne obećanja."Ne mogu otvoriti prozore da provjetrim, COVID vrijeme je, ja svakodnevno moram provjetriti, ne mogu" Na pitanje osjeća li se kao građanin drugog reda odgovara: "Ne drugog nego zadnjeg, znači, ako žele da se svi iselimo, okej", odgovara Anita.

Iz okruženja u kojem svaki dan dišu smrad iz paleži, ne vide izlaz. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!