Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Obilježena 30. godišnjica zauzimanja Karaule JNA Marko Kovač u Goričanu
Pavo Jazvić

30. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA

FOTO Obilježena 30. godišnjica zauzimanja Karaule JNA Marko Kovač u Goričanu

Nakon mukotrpnih pregovora karaula je predana (oslobođena) 18. rujna 1991. godine, točno u devet sati i pet minuta

U organizaciji 54.SPB KLUB GORIČAN i UDVDR Klub Goričan te pokrovitelja općine Goričan prisjetili smo se tadašnjih događanja koja su bila jako bitna za daljnje oslobađanje lijepe naše Hrvatske Domovine.

FOTO Obilježena 30. godišnjica zauzimanja Karaule JNA Marko Kovač u Goričanu Fotogalerija

Pozdravne riječi uputio je Mladen Magdalenić, predsjednik 54.SPB Klub Goričan. Prigodnim govorima obratili su se: Josip Vadlja predsjednik Kriznog Štaba Goričan, Mijo Baranašić predsjednik Civilne Zaštite te Đuro Medvar zapovjednik noćne straže u Goričanu, načelnik općine Goričan Emanuel Sinković, Anton Jurinec predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec, te v.d. župana Međimurske županije Josip Grivec.

Riječi Josipa Vadlje predsjednika tadašnjeg Kriznog Štaba Goričan bile su pune sjećanja iz toga vremena uz naglasak kako je u to vrijeme trebalo to sve ispregovarati sa drugom stranom odnosno JNA. Naglasio je da su tada primili i prognanike koji su dolazili iz Baranje i ostalih ugroženih mjesta pogođenih ratnim zbivanjima.

Predsjednik međimurskog Kriznog štaba Anton Jurinec naglasio je da je zauzimanjem vojarne i karaula u Goričanu i D.Dubravi i zapljenom naoružanja i tenkova  doprinijelo oslobađanju vojarni i samog grada Varaždina i ostatka Hrvatske.

Prigodnim govorom okupljenima se obratio i načelnik općine Goričan, Emanuel Sinković, koji je u svom obraćanju rekao: 

Zajedništvo koje je bilo 1991. i koje je dovelo do oslobađanja karaule, mora biti nit vodilja kako bi i dalje svi zajedno razvijali svoj kraj i Općinu. Uz čestitku svim međimurskim braniteljima na njihovom danu, istaknuo je i kako je izuzetno bitno povijest Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske države prenijeti na mlade naraštaje.

V.d. župan Međimurske županije Josip Grivec pozdravio je sve prisutne te je naglasio kao mu je uvijek lijepo biti u društvu branitelja te je i ovom prilikom čestitao svim međimurskim braniteljima njihov dan - Dan međimurskih branitelja.
Položen je vijenac i odana počast minutom šutnje za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Nakon službenog dijela druženje je nastavljeno uz neizostavni vojnički grah i streljaštvo.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!