Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Proslava obljetnice oslobođenja Međimurja: Prošlo je 30 godina otkad se naša povijest pisala zlatnim slovima
BŠK

DANI PONOSA

FOTO Proslava obljetnice oslobođenja Međimurja: Prošlo je 30 godina otkad se naša povijest pisala zlatnim slovima

Dan međimurskih branitelja i 30. obljetnica oslobođenja Međimurja obilježeni su danas u Čakovcu polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima i svečanom akademijom u Centru za kulturu

Obilježavanje je organizirala Međimurska županija u suradnji sa županijskom podružnicom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i Gradom Čakovcem, a s međimurskim su braniteljima ovaj dan obilježili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general bojnik Tihomir Kundid, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, zatim izaslanik ministra obrane RH, državni tajnik Branko Hrg, potom izaslanik ministra branitelja i vanjski suradnik Ministarstva hrvatskih branitelja Alojz Fleten, predsjednik županijske skupštine Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Darko Zver, saborska zastupnica Andreja Marić i saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik koji obnaša dužnost župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnici i načelnici općina, članovi Kriznog štaba Općine Čakovec na čelu s predsjednikom Antunom Jurincem, zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Međimurja, ratni zapovjednici međimurskih postrojbi Hrvatske vojske, predsjednici i predstavnici Udruga stradalnika i branitelja Domovinskog rata na čelu sa Stjepanom Horvatom, predsjednikom Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije, te udovice, djeca i roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

FOTO Proslava obljetnice oslobođenja Međimurja: Prošlo je 30 godina otkad se naša povijest pisala zlatnim slovima Fotogalerija

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kraj spomen-obilježja poginulim međimurskim braniteljima, a potom i svečanom akademijom u Centru za kulturu Čakovec.

Što se sve događalo na današnji datum 1991. godine okupljene je podsjetio predsjednik kriznog štaba tadašnje Općine Čakovec Anton Jurinec, istaknuvši kako su ovo za nas ponosni dani, dok se Stjepan Horvat nadovezao da je prošlo 30 godina otkad se povijest Međimurja pisala zlatnim slovima.

- Moramo biti ponosni na naše branitelje koji su na današnji dan prije 30 godina oslobodili Međimurje i zauzeli vojarne JNA bez ijednog ispaljenog metka, bez ijedne žrtve. Bili smo prva županija koja je u potpunosti bila oslobođena okupatora koji je htio nametnuti neki novi život, ali to im nije uspjelo zahvaljujući hrvatskim herojima, kazao je, istaknuvši da se ne smije zaboraviti žrtva 76 branitelja koji su svoj život položili na oltar domovine, i zahvaljujući čijoj žrtvi danas imamo slobodnu i neovisnu državu.

Oslobađanje Međimurja, a posebno čakovečke vojarne, mnogo je tada značilo za moral naših vojnika i policajaca na bojištima diljem zemlje, a naši su branitelji pokazali cijeloj zemlji da Međimurci i Međimurke, kad je najteže, dišu i rade kao jedno, naglasila je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

- Štoviše, za mnoge od vas rat nije završio tog rujna, nego ste domovinu branili i obranili na bojištima od Vukovara, preko zapadne Slavonije, Posavine i Banovine, pa sve do Dubrovnika. Od tih su događaja prošla tri desetljeća i zadaća je svih nas čuvati uspomenu na te događaje, na naše prijatelje i vaše suborce, da mlade učimo da na svoje očeve i djedove mogu itekako biti ponosni, kazala je Cividini.

I zamjenik koji obnaša dužnost međimurskog župana Josip Grivec kazao je da se uvijek moramo prisjećati i njegovati našu povijest, prije svega žrtvu naših branitelja, naročito onih koji su za našu slobodu i domovinu koju su generacije desetljećima sanjale dali ono najvrijednije – svoj život.

- Na svim ratištima diljem Hrvatske bilo je oko osam tisuća naših branitelja i, s obzirom na našu veličinu, dali smo ogroman doprinos ishodu Domovinskog rata. Vjerujem da Hrvatska to itekako cijeni, zaključio je Grivec.

Nakon svečane akademije, koncert je u Centru za kulturu održala klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, koja je svojim nastupom uveličala i svečanu akademiju, kao i recitali Ivice Procaja, 2019. godine preminulog dragovoljca Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!