Održana izborna skupština društva DDICP-a Čakovec

Održana izborna skupština društva DDICP-a Čakovec

U subotu 16. ožujka u restoranu KTC u Čakovcu održana je izborna skupština Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida iz Čakovca. Na sjednici je donijeta statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta društva i to na način da se u sam Statut ugrađuje naziv društva na engleskom jeziku koji glasi The Association of People with Muscular Dystrophy, Cerebral Palsy, Poliomyelitis and other physical disabilities Čakovec.

Predsjednica Miljenka Radović, mag.iur. podnijela je izvješće o radu i financijskom poslovanju društva. Djeluju od 1986. godine. U 2012. godini bilo je evidentirano 531 član s područja Međimurske županije. Najveći broj članova (238) nalazi se u dobnoj skupini od 57 – 77 godina, slijede ih članovi u dobnoj skupini od 36 – 56 godina (116) te članovi u dobnoj skupini 35-15 (77).

Za svoj rad i aktivnosti koriste prostor od 93 kvadrata na adresi A. Starčevića 1, Čakovec, u vlasništvu Grada Čakovca. Društvo se financira iz programa, projekata, donacija, sponzorstava, članarina  dobrovoljnih priloga. Najvažniji izvor prihoda koji je omogućio rad društva u 2012. godini je trogodišnji program za razdoblje od 1. lipnja 2011. do 31. svibnja 2014. g. odobren od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Za prvu godinu provedbe programa odobreno je 380 tisuća kuna, dok je za razdoblje od 1. lipnja 2012. do 31. prosinca 2012. godine odobreno još 221.667,00 kuna.  U okviru programa se pružaju slijedeće socijalne usluge: usluga poludnevnog boravka, pomoć i  njega u kući, organizacija tečajeva i radionica za unapređenje vještina i znanja za lakše uključivanje na tržište rada i usluga prijevoza korisnika.

Usluga poludnevnog boravka pruža se za 20–tak osoba. U okviru izvandruštvenih aktivnosti posjećeno je 10 općina s područja Međimurske županije radi upoznavanja članova društva s pojedinim jedinicama lokalne samouprave, povijesnim i drugim znamenitostima, njihovim specifičnostima, problemima i uspjesima.

Isto tako se na taj način jedinice lokalne samouprave upoznavaju s poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom i problemima u funkcioniranju i financiranju društva. Gradonačelnici i načelnici su ponudili svoju pomoć  u skladu sa trenutnim mogućnostima.

Usluga pomoći i njege i kući pruža se za 10-tak osoba. U tečajevima i radionicama za unapređenje vještina i znanja za lakše uključivanje na tržište rade sudjelovalo je 50 – tak osoba. Projekt “Usluge osobnog asistenta za osobe s invaliditetom” uspješno se provodio i ove godine, a u tu svrhu Ministrastvo socijalne politike i mladih odobrilo je ukupno 224.195,08 kuna. Tako je i tijekom cijele 2012. godine pet članova s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta imalo podršku i pomoć osobnog asistenta.

Tijekom cijele godine surađivali smo i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje-Područna služba Čakovec te su uz pomoć mjere Javni radovi osigurali osobne asistente u vrtiću, školama i na fakultetu za 7 najmlađih članova i jednu studenticu. Zahvaljujući spomenutoj mjeri sveukupno je bilo zaposleno 19 asistenata.

U tu svrhu Hrvatski zavod za zapošljavanje ukupno je odobrio 212.511,59 kuna. U 2012. godini pređeno je više od 50 000 kilometara s dva kombi vozila na obilazak članova, druženja, radionice, sportske i rekreativne susrete, festivale, na more, koncerte, za potrebe odlaska na liječenje, terapije, liječniku, posao, školu i dr. Tijekom rujna, u zajedničkom dogovoru s četiri partnerske udruge, izradili su projekt pod nazivom “Zajedno za nas”.

Projekt je odobrila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u ukupnom iznosu od 318.000, 00 kuna i provodi se u ovoj godini. Pružaju se usluge savjetovanja, besplatne pravne pomoći, pružanja potrebnih informacija, organiziranja slobodnog vremena, kućne i bolničke posjete, športska natjecanja, nabava pomagala i mnoge druge sitne usluge potrebne članovima i ostalim osobama s invaliditetom. U navedene usluge i aktivnosti bilo je uključeno 350 osoba.

Svi navedeni programi, projekti i aktivnosti, kao i ostale usluge koje se pružaju obavljaju se uz aktivno uključivanje volontera u rad društva. Pokrenuta je akcija prikupljanja novčanih sredstava za nabavu novog specijaliziranog kombi vozila. U društvu je bilo zaposleno od 15 do 19 osoba. Predsjednica je istaknula da se u ovim recesijskim vremenima moraju okrenuti drugim izvorima prihoda, promijeniti načine ponašanja i razmišljanja. 

Plan rada za 2013. godinu je ambiciozno postavljen.  U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područna služba Čakovec društvo je tijekom ožujka zaposlilo još jednog socijalnog radnika. Osnovna zadaća novo zaposlenog socijalnog radnika je rad na podizanju kvalitete usluga koje pružamo našim članovima, intenzivnijem radu s volonterima kao i na svakodnevnim poslovima društva. 

Do kraja ovog mjeseca realizirat će se i zapošljavanje logopeda za potrebe njihovih članova.  Od strane Ministarstva socijalne politike i mladih odobren je trogodišnji program Usluge osobnog asistenta za osobe s invaliditetom u godišnjem iznosu od 214 tisuća kuna. Nastavit će se s pružanjem svi usluga koje su do sada provodili.

Na prijedlog Kandidacijske komisije jednoglasnom odlukom članova Skupštine izabran je novi Upravni i Nadzorni odbor Društva za slijedeći četverogodišnji mandat. U Upravnom odboru su Miljenka Radović mag.iur., Ivan Miljančić, Marijan Vugrinčić pravnik krim., Zora Jurišaga, prof.defektolog, dr. Dušanka Sačer-Starčević-pedijatar, Vladimir Horvat, mag.ing.aedif i Kristina Vinković, prof.povijesti i filozofije, dok su članovi Nadzornog odbora Suzana Mustak, Štefanija Sinković i Branka Marija Vrtarić.

Članovima se biranim riječima obratio gradonačelnik Grada Čakovca Branko Šalamon i brojni drugi gosti. Na kraju su kratki šaljivi skeč autora Božidara Glavine iz Preloga izvele članice Priločke amaterske scene (PAS), Željka Grabant i Lidija i Jasna Lukačić.

U svečanom dijelu Skupštine dodijeljena su priznanja dugogodišnjim zaslužnim članovima društva. Diplome za unapređenje rehabilitacije i zaštitu i afirmaciju osoba s invaliditetom su primili Dejan Balić iz Nedelišća i Vladimir Horvat iz Domašinca, a medalju za razvoj i unapređenje socijalno humanitarne djelatnosti primila je Štefanija Sinković iz Preloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije