IVANOVEC

ČUVARI SJEMENA Šegovići čuvaju stare sorte i bave se ekološkim uzgojem

Danas je sve teže pronaći stare sorte biljaka, a posebno se to odnosi na žitarice, čija je proizvodnja svakim danom sve masovnija. Jedni od onih koji čuvaju sjeme starinskih sorti je i obitelj Šegović iz Ivanovca

Slavica Šegović je nositeljica OPG-a i kaže da se ekološkim uzgojem bave od 2009. godine, a usredotočeni su isključivo na starinske sorte.

Od žitarica se najviše ističu pšenica, raž, heljda, proso i ječam, od kojih proizvode integralna brašna i kaše. Tehnika mljevenja žitarica je starinska, odnosno melju ih na kamenu. Osim žitarica, ponosni su i na stare sorte buče, koje se ističu po tome da imaju ljusku.

– Koliko je većina današnjih sorti buče drugačija od onih na koje smo navikli, najbolje govori pohvala iz uljare u kojoj smo prešali plodove. Radnici u uljari bili su sretni što su napokon osjetili pravi miris bučinog ulja, kao i specifičnu tamno zelenu boju, istaknula je Slavica Šegović.

Proizvode i tjestenine od pirovog brašna te rezance i mlince s dodatkom batata, mrkve, koprive i cikle tom istom brašnu. Ponudu zaokružuju batat, grah, kupus, jabuke, višnje, trešnje, kupine te brojno drugo voće, povrće i orašasti plodovi, ali i proizvodi za sjeme.

– Rad u OPG-u je obiteljske prirode, pa nam veliku pomoć pružaju i djeca, odnosno kći i sin, zaključila je Slavica Šegović.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3456

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije