ČAKOVEC

MEMORIJALNA ŠETNJA Hrvatski i izraelski vojnici zajedno u spomen na junakinju Hannu Szenes

U Čakovec su danas stigli pripadnici Izraelskih obrambenih snaga, i zajedno s Oružanim snagama Republike Hrvatske sudjelovali u memorijalnoj šetnji u čast židovske pjesnikinje i nacionalne junakinje Hanne Szenes, kojoj je u perivoju Zrinskih potom otkriveno spomen-obilježje

Hannah Szenes je tijekom 1944. godine bila dio židovskog tima koji je, pod britanskim zapovjedništvom, djelovao na ovome području, s ciljem izvlačenja Židova iz okupiranog područja srednje Europe.

>> Hrvatski i izraelski vojnici u Čakovcu

Hannah je uhićena u okolici Podbresta te je odvedena u Budimpeštu gdje je mučena i ubijena, sa svega 23 godine.

Memorijalna hodnja, u kojoj se izraelskim i hrvatskim vojnicima pridružuju i pripadnici slovenskih i britanskih oružanih snaga, provodi se diljem povijesnih lokaliteta koje je prolazila Hannah Szenes, te ona ima povijesno-edukativnu dimenziju i njome se nastoji ojačati suradnja oružanih snaga dviju Hrvatske i Izraela, kao i prijateljskih odnosa ovih država.

Hodnju su predvodili veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Ilan Mor, državni tajnik u Ministarstvu obrane mr. sc. Zdravko Jakop, te zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta general-bojnik Itai Veruv, a kao domaćini su ih u Čakovcu dočekali međimurski župan Matija Posavec i gradonačelnica Ljerka Cividini, u društvu dr. Andreja Pala, predsjednika Židovske općine Čakovec.

– Hannah Szenes bila je hrabra i požrtvovna žena čiji je težak i mukotrpan put bio, još uvijek jest i bit će uzor mnogim židovskim obiteljima. Ovim simboličnim činom odali smo duboko poštovanje svakoj pojedinačnoj nevinoj žrtvi i osudili smo nacistički i fašistički režim i njegov zločinački karakter. No, uvijek je važno naglasiti da je većina hrvatskog i međimurskog naroda ustala protiv takve fašističke politike i svrstala se na stranu pobjednika u II. svjetskom ratu.

Danas s ovog mjesta gledamo prema budućnosti koja je neizvjesna i neće biti laka, jer su društva posebno ranjiva u vrijeme brzih promjena i kriza. Ali, u teškoćama se uči, prevladava ih se i prihvaća kao priliku za stvaranje bolje budućnosti, istaknuo je prilikom otkrivanja spomen-obilježja župan Matija Posavec, dodavši da će ovaj spomenik biti mjesto sjećanja, dodao je, molitve i odanosti žrtvama, ponosa, prkosa i simbola pobjede.

Gradonačelnica Ljerka Cividini podsjetila je da je Hannah bila i poznata pjesnikinja čije su stihove izvodili brojni nacionalni i svjetski umjetnici, a jedna njezina pjesma zatvara i nagrađivani film Stevena Spielberga Schindlerovu listu. Za sva su vremena u novi spomenik uklesani stihovi njezine posljednje pjesme, napisane upravo u Hrvatskoj tijekom akcije pomaganja partizanskom pokretu.

– Kotač povijesti nažalost ne možemo vratiti, no podizanjem ovakvih spomenika čuvamo sjećanje na one kojih više nema, istaknula je gradonačelnica Cividini, podsjećajući na važnost židovske zajednice u povijesnome razvoju Čakovca, u kojem su prije II. svjetskog rata i tragične sudbine u logorima smrti, činili gotovo četvrtinu stanovništva.

– Hannina životna priča ona je o životu židovskog naroda, o stradanjima, ali i o otporu i ljudskoj hrabrosti. Hanne postoje i žive među svima nama, u svim narodima i nacijama, istaknula je gradonačelnica Cividni, dodavši da ta univerzalna priča povezuje naše zemlje, što potvrđuju i stihovi Hanne Szenes koji od danas trajno stoje u našemu parku – blagoslovljeno je srce mudrošću koje staje za dobrobit časti.

picture

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije