Vijesti / Društvo
Društvo
ČAKOVEC Žustro na tribini o sudbini Perivoja Zrinskih: 'Ili sve, ili ništa!'
Anamarija Horvat Šantl

javna tribina

ČAKOVEC Žustro na tribini o sudbini Perivoja Zrinskih: 'Ili sve, ili ništa!'

​U Centru za kulturu Čakovec jučer je, na inicijativu Grada Čakovca, održana javna tribina o revitalizaciji Perivoja Zrinskih. Oko uvijek aktualne teme okupilo se 60-tak sudionika, što stručnjaka, što građana zainteresiranih za sudbinu zelenog srca Čakovca

Tribina se održala u sklopu mađarsko-hrvatskog projekta revitalizacije Perivoja Eco Bridge, kojem je nositelj Grad Čakovec s partnerima, a financiran je u iznosu od gotovo 1,4 milijuna eura, od čega u Čakovec ide 299 tisuća eura.

Prva faza revitalizacije podrazumijeva, među ostalim, sadnju 82 stabla, 603 grma i nešto manje od osam tisuća trajnica zelenica. S druge strane, planira se ukloniti oko 150 stabala različitih veličina. Kako je voditelj projekta Toni Fažon višestruko naglasio, cilj je povećanje bioraznolikosti u urbanim ekosustavima.

ČAKOVEC Žustro na tribini o sudbini Perivoja Zrinskih: 'Ili sve, ili ništa!' Fotogalerija

No, jedan od problema koji je istaknut na tribini je taj da se u projekt nije uključila javnost, a građane najviše muči to što će se više rušiti nego saditi, što je nekima neprihvatljivo.

- Ovo je ekocid u vrijeme globalnog zatopljenja, rekao je Bogo Trabe, što su prisutni potvrdili pljeskom.

U daljnjoj raspravi predlagalo se da se naprave promjene u projektu, s manje sječe. Na kritike su uključeni u projekt odgovorili da se od svega može i odustati, ali to za sobom povlači posljedice nemogućnosti daljnjeg uključivanja u projekte, za sve partnere, odnosno sam Grad, Međimursku županiju i Javnu ustanovu za zaštitu prirode 'Međimursku prirodu'.

- Imamo dvije opcije – ne prihvatiti novce ili napraviti ono što smo dogovorili, rekla je Mihaela Mesarić iz 'Međimurske prirode'.

Da postoje manjkavosti u projektu koje bi trebalo promijeniti, potvrdila je i magistra inženjerka hortikulture Renata Hrastić i predložila formiranje stručnog tijela koje bi činili domaći stručnjaci.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Ljerka Cividini.

- Moja namjera je da zajedno raspravljamo o svim situacijama koje će se događati u gradu. Ovo je prošlo, ali ne i konačno. Projekt treba urediti. Možemo i odustati, ali mislim da iz ovog možemo nešto napraviti. Jako dobro ćemo razmisliti, kazala je gradonačelnica Cividini.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!