ZAVEŠČAK

IVAN KRAJAČIĆ Jedan od posljednjih kozara u selu: Trava raste, a koze gladne

Poljoprivrednik Ivan Krajačić (53) iz Zaveščaka kozarstvom se bavi već 26 godina, a danas na farmi uzgaja stado od 60 koza. Uz mnogo posla oko farme, Ivana ove godine muči i mnogo problema

– Loša je godina, previše je kiše. Nakon kiše treba kositi livade za sijeno, ali se trava ne stiže osušiti jer ju kiša opet smoči. I onda se dogodi da nemamo dovoljno sjena za prehraniti stado i moramo ga kupovati, a to je neisplativo, istaknuo je Ivan, koji je među posljednjim kozarima u Zaveščaku.

Nekad je i koza i farmi bilo više, ali zbog brojnih problema svi odustaju od te grane stočarstva:

– Uz nestabilno vrijeme, problem nam je što se stalno donose nova pravila, pa moramo ispunjavati hrpu papirologije. Često i u samim agencijama ne znaju što i kako popuniti, ali bitno je da se gomilaju papiri, ističe Krajačić te dodaje da s kozama ima posla cijeli dan, pa mu je rješavanje papirologije velik gubitak vremena.

Zato, kad zatreba pomoć, na farmu dolazi supruga Tatjana, pa zajedno, dva puta dnevno, muzu koze i skupljaju mlijeko.

– S otkupom zasad nemamo problema, mlijeko prodajemo jednoj mljekarskoj tvrtki i isporučujemo ga svakodnevno, ali za daljnji razvoj, nažalost, nemamo mogućnosti. Uz samu mužnju i hranidbu, treba voditi brigu oko zdravlja stada ili pomlatku, pa onda nakon svega toga ispunjavati papire, a premalo je vremena. Zbog toga, dok se vrijeme, poticaji i pravilnici ne usklade, mogućnosti za daljnji razvoj su nikakve, istaknuo je za kraj Ivan.

* preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3451

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije