PRETETINEC

LEGENDA VATROGASTVA Dragutin Trupković: Vrijeme je da mladi preuzmu, ja se penzionerski okrećem goricama i vrtu

Dragutin Trupković umirovio se prije nešto više od tri godine, nakon što je 36 godina bio profesionalni tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije...

– Kako sam? Penzionerski… U goricama u Dragoslavec Bregu, Ako nisam tamo, tada sam u vrtu kod kuće…  malo krumpira i kukuruza u polju i dvije svinje za naše potrebe. Konačno imam slobodnog vremena, desetljećima bih u godini imao samo nekoliko slobodnih vikenda, kaže sa smiješkom prekaljeni vatrogasac Dragutin Trupković iz Pretetinca. 

Prije nešto više od tri godine umirovio se nakon što je 36 godina bio profesionalni tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije. A nedavno, prepustio je i mjesto predsjednika u Pretetincu mlađima pa smo ga posjetili i ležerno popričali o minulim vremenima. 

– Vrijeme je da mladi preuzmu, ako neće sad, kada će? Ne mogu ja postojati zauvijek. Bio sam zapovjednik DVD-a Pretetinec od 1993. do 2005. i predsjednik od 2005. do 2021. godine. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez razumijevanja mog podupirućeg člana, kako sebe naziva moja supruga Mirjana, priča nam legedarni Dragutin Trupković. 

Rođen je 1954., a u društvo je ušao 1967. godine.

– Pokojni otac Franjo Trupković bio je dugogodišnji vatrogasac, tajnik DVD-a i strojar. Ja sam od braće ostao kod kuće i povukao tu liniju. Joooj, kakve su to zabave bile nekad, mi mladi smo vježbali i konobarili. Nema više toga, nekad se ulaznicom plaćala muzika. Danas se slave samo pune obljetnice. Nekada nam je to bio važan izvor prihoda. Osim toga, u domu smo imali kinoprojektor, kinač je bio Ivan Petek – priča nam te se prisjeća kako se na intervencije išlo s dva konja koji su vukli ‘platona’.

– Platon su bila kola s klupama za vatrogasce i tada već motornim agregatom. Samo se trebalo spojiti na zdenac. Konji nisu bili problem, bilo ih je kod svake druge kuće. Stric Stjepan Trupković kojeg smo zvali Debeli stric imao je vatrogasnog konja i često nas je vozio platonom. Djed Josip Trupković bio je jedan od osnivača DVD-a 1926. godine. Zezali su me zašto napuštam predsjedničko mjesto, da sam mogao dočekati stotu obljetnicu. No, tko nije probao ne zna da to nije velika sreća nego obaveza, prisjeća se gospodin Trupković. 

Misli da danas u Pretetincu nema ni jednog konja. Desetljećima su obnavljali vozni park, tehnika je napredovala, hidrantska mreža je zadovoljavajuća, dom je dograđen te imaju svu opremu za operativnu postrojbu od deset vatrogasaca. Zapovjednik Matija Ivanuša i novi predsjednik Vanja Senčar stoga imaju dobre temelje na kojima mogu graditi budućnost.

– Imamo 30 odraslih i isto toliko djece. Fluktuacija je velika, ali tu su i oni kod kojih odmah vidiš životnu predanost. Matija i Vanja su s nama od malena, od pete-šeste godine. S Matijom smo imali ‘probleme’ kad je bio mali, bio je neustrašiv, gurao se na sve strane. Obojica su stručni i obrazovani i odlično će surađivati, priča. 

Kaže da je danas tehnika otišla daleko – dok su nekad na požarište jurili s platonom, danas ih vodi navigacijski sustav. Svako vrijeme nosi svoje, sliježe ramenima…

– Najgore je bilo na intervenciji s mrtvom osobom. Napeto je bilo i u tiskari, kad su dečki puzali prema plamenu držeći se za noge. Širenje plamena zaustavili su tik pred lako zapaljivim materijalima, sekunde su bile u pitanju, prisjeća se. 

Otkriva nam za kraj kako je danas predsjednik nadzornog odbora DVD-a Pretetinec, a isto tako i u županijskom Klubu vatrogasnih veterana. Nalazi se i u Vatrogasnom vijeću JVP-a Čakovec te je i dalje pričuvni član DVD-a Pretetinec. Jednom vatrogasac, zauvijek vatrogasac.

* preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3450

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije