Problemi s odvozom otpada u romskom naselju Kotoriba

Problemi s odvozom otpada u romskom naselju Kotoriba

Općinski načelnik Ljubomir Grgec na posljednjoj sjednici OV-a vijećnicima je podnio izvješće o izvršenju Plana gospodarenja otpadom Općine Kotoriba za 2012. godinu. Skupljanje, odvoz i odlaganje otpada povjereni su GKP Pre-kom iz Preloga.

U organiziranom odvozu otpada sudjeluje 809 domaćinstava od 1026 što u postocima iznosi zadovoljavajućih 78,85%. Prošle godine iz Kotoribe je odvezeno ukupno 472 tone raznog otpada. U izvješću je navedena problematika odvoza otpada iz romskog naselja.

Pre-kom ističe naplatu odvoza ispod 5%, a prilikom dolaska u njihovo naselje u kamion se nekontrolirano bacaju veće količine otpada što se ne može fakturirati (cca 5 tona mjesečno).  Kako nije bilo pomaka u naplati, Pre-kom je privremeno prestao s odvozom otpada svim Romima u naselju koji ne plaćaju odvoz. Kasnije je naknadno dogovoren odvoz onima koji redovito podmiruju svoje obaveze, pa je potrebno s kaminom otići u romsko naselje.

Iz preloškog komunalnog poduzeća predlažu da Općina mora hitno u dogovoru s Romima iznaći rješenje problema jer se otpad baca oko romskog naselja. Mišljenja su da Romi ne mogu samo koristiti svoja prava, a ne ispunjavati svoje obaveze. Sve je veći  i problem ne plaćanja romskih domaćinstava koja žive u mjestu, pa će se nakon analize svima koji ne plaćaju uskratiti usluga od 1. travnja 2013. godine, najavljuju iz Pre-koma.

Žuti i crveni kartoni

Njihova je preporuka da komunalni redar neplatišama  treba poslati opomene, a zatim i kaznu prema odluci o komunalnom redu. Pre-kom najavljuje kako će dodatno educirati korisnike vezano uz odvajanje i sortiranje otpada, a u krajnjem slučaju počet će koristiti žute i crvene kartone za upozorenje.

Načelnik Grgec smatra da je, bez obzira na ove probleme koje treba riješiti, vidljiv veliki napredak u zaštiti okoliša kroz sustav organiziranog skupljanja i odvoza komunalnog otpada. – No, uvijek ima onih nesavjesnih građana koji još uvijek ne poštuju sustav, pa smeće odlažu uz poljske putove, vodotoke i šumarke što mi povodom Dana planete Zemlja zajedno s udrugama skupljamo i odvozimo na odlagalište u Totovec. Takvima treba stati na kraj, poručio je načelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije