Vijesti / Društvo
Društvo
POLICIJSKI PAS BOSS Glavna njuška za traženje eksploziva danas uživa u mirovini
Dragutin Kliček

IVANOVEC

POLICIJSKI PAS BOSS Glavna njuška za traženje eksploziva danas uživa u mirovini

S policijskim psom Bossom, Vlado Šimunić je radio od 2007., pri čemu je Boss pronjuškao cijelu Hrvatsku – od Čakovca do Dubrovnika…

Glavna njuška za traženje eksploziva u Međimurju svojedobno je bio belgijski ovčar - policijski pas Boss, punog imena Boss de Haut de Larize. Danas mu je 15 godina, te je umirovljen prošle godine. Kako izgleda pseća mirovina te što je Boss prošao od zadataka, govori njegov vodič, interventni policajac Vlado Šimunić (48).

S policijskim psom Bossom, Vlado je radio od 2007., pri čemu je Boss pronjuškao cijelu Hrvatsku – od Čakovca do Dubrovnika:

- Radili smo preventivne preglede na svim većim manifestacijama, od Porcijunkulova do Dubrovačkih ljetnih igara. Također, Boss je bio zadužen za pregled lokacija prije dolaska premijera, predsjednika ili stranih delegacija. Lokacija na koju je trebala doći štićena osoba provjeravala se nekoliko sati ranije, pa je Boss imao dosta posla, priča Vlado.

Vlado je u policiji vodič službenih pasa od 1996. godine, a u početku je radio i s psima za traženje droge. Jedan policijski pas na terenu, u određenim situacijama, zamjeni i do deset policajaca, a u pseći njuh se uvijek može pouzdati.

Boss je u službu došao iz uzgajivačnice u Francuskoj, gdje su se pripremali i psi za poslove razminiravanja u Afganistanu. Međutim, zbog zaigranog karaktera, pošteđen je vojne službe, pa je završio u – policiji.

- Na ispitu pas mora otkriti eksploziv s preciznošću od desetak centimetara, stoga je potrebno stalno raditi i vježbati. Vježbalo se i u autolakirnicama uz mnoštvo različitih mirisa, istaknuo je Vlado.

S Bossom je Vlado radio i na žičarama i brodovima, tako da su svašta proživjeli. Posebno su napete bile situacije kad bi pojedinci prijetili da će se raznijeti bombom, a onjušio je i više sumnjivih paketa, srećom, bez eksploziva.

Iako izrazito dobro dresiran, Boss je uvijek bio raspoložen za igru, pa je postao i miljenik djece prilikom posjeta policajaca vrtićima ili školama.

Danas Boss uživa u zasluženoj psećoj mirovini, iako već otežano hoda zbog starosti. Iz državnog mu se proračuna finacira hrana do kraja života, a živi u prostranom dvorištu svog vodiča u Ivanovcu. Društvo mu pravi trogodišnja mješanka labradora Nera, a u svom boksu najviše uživa u pilećoj juhi s tjesteninom, krekerima i - mrkvi. Za vrijeme radne službe pazi se i na prehranu, pa ga je tek u umirovljeničkim danima Vlado mogao malo razmaziti:

- Dok radite s psom, uzica postaje veza između psa i vodiča i ona vas povezuje zauvijek. Koliko čovjek pažnje i ljubavi da psu, on vraća dvostruko, istaknuo je Vlado.

* tekst preuzet iz lista Međimurje, broj 3449

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!