Vijesti / Društvo
Društvo
JOSIP I ALOJZIJA ŽGANEC Kada sve zbroje, 180 nabroje!
Dragutin Kliček

GORNJI KRALJEVEC

JOSIP I ALOJZIJA ŽGANEC Kada sve zbroje, 180 nabroje!

Umirovljenici Josip (91) i Alojzija (89) Žganec bračni su par te cijelog života vezani uz Gornji Kraljevec. Tu su odrasli, oženili se, podigli obitelj a kasnije i zajedno ostarjeli

U sretnom braku su 66 godina te su među najstarijim stanovnicima na području općine Vratišinec. Dobrog su zdravlja te kad mogu posjećuju manifestacije u okolici, a priznaju da ih rad drži u dobroj formi.

U Gornjem Kraljevcu su sagradili i obiteljski dom, a da su vremena bila drugačija od današnjih, dokazuje i način na koji su gradili:

- Kad smo podizali zidove, nismo imali cigle pa smo ih radili sami. Oblikovali smo ih dvorištu pa ih pekli na polju iza kuće. Ukupno smo ručno napravili 26 tisuća cigli, a morali smo kupiti i konja jer sam šljunak za gradnju dovozio zapregom s obale Mure. A i kola za zapregu sam napravio sam, opisao nam je gradnju kuće Josip.

Radio je kao varioc i među prvima je u Međimurju imao aparat za varenje. Naime, aparat je izradio sam zahvaljujući znanju i iskustvu, a prije toga je popravljao strojeve i crpke u međimurskim rudnicima.

Ipak, rad u rudnicima je utjecao na njegovo zdravlje, pa su ga problemi s plućima smjestili u tadašnju plućnu bolnicu u Ksajpi. Odležao je šest mjeseci u bolnici, a onda došao kući i otvorio obrt pa pomagao kovačima. Izrađivao je kola za zaprege, a kad je zaprega ponestalo, počeo je izrađivati automobilske prikolice.

- Nakon rudnika sam vario u kovačnici, a zauzvrat mi je kovač pomogel da radim kola. Kasnije sam radio gumenjake (kola s gumenim kotačima) i dobro se živjelo. Zato smo među prvima imali auto u Gornjem Kraljevcu, jedino nije bilo asfaltiranih cesta, pa je Alojzija kod Sivice morala izaći iz auta da ga pogurnemo kroz blato, slikovito nam je ispričao.

Prvo vozilo koje su kupili bio je popularni Fićek s kontra vratima, a kasnije je vozio Wartburg, i nakon njega kupio VW Golf. Golf je i danas, nakon 37 godina brižno čuvan te čeka nove kilometre.

- Sve kaj je trebalo sam napravil sam, kaže Josip, a dok je on vario, Alojzija je kod kuće brinula za krave i podizala sina, a danas imaju i dvoje unuka te dvoje praunuka.

Za kraj smo ovaj vitalan parupitali za tajnu dugovječnosti, pa smo saznali i univerzalan recept za vježbanje:

- Kad me nešto boli, odem cijepati drva, pa se tako razgibam. Cijepanjem pokrenem sve mišiće, otkrio nam je Josip te dodao da uvijek treba jesti raženi a ne bijeli kruh.

* tekst preuzet iz lista Međimurje, broj 3449

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!