Vijesti / Društvo
Društvo
ANTUNOVSKO PROŠTENJE U skromnijem obimu, ali tradicija opstaje
BŠK

NA ČAKOVEČKOM JUGU

ANTUNOVSKO PROŠTENJE U skromnijem obimu, ali tradicija opstaje

Predstavljen je program Antunova na čakovečkom Jugu

Iako zbog pandemije u skromnijem obimu, na čakovečkom Jugu u nadolazećim će se danima proslaviti blagdan svetog Antuna Padovanskog i živom održati tradicija Antunovskog proštenja pokrenuta 2014. godine.

Program su na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Župe sv. Antuna Padovanskog na Jugu predstavili gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i župnik fra Tomislav Božiček.

U ova je dva tjedna, naglasio je fra Božiček, s novom gradonačelnicom uspostavljena lijepa ljudska suradnja te se nastavljaju svi projekti Župe i Grada, prvo u nizu upravo Antunovsko proštenje.- Jug Čakovca do te 2014. godine nije imao gotovo nikakvih događanja i proštenje je za ovaj dio grada jako bitno. Svjetovni dio programa je pripremljen u nešto manjem obimu, u suradnji s Turističkom zajednicom Čakovca, kroz igraonice i lunapark za najmlađe, proštenjarske štandove s raznim sadržajima i jedan manji ugostiteljski dio, pojasnila je Lj. Cividini.

Uz blagdan sv. Antuna, nadovezao se fra Božiček, obilježava se i 790 godina od njegove smrti, 45 godina od prvog pisanog spomena da Čakovec treba novu župu i 20 godina župnog Caritasa.

Vjerski je program već započeo devetnicom u koju su se uključile brojne društvene, kulturne i vjerske zajednice, a danas, u četvrtak 10. lipnja, počinje i trodnevna duhovna obnova koju će do subote predvoditi fra Josip Ivkić, vicemagistar bogoslova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu.

Na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog u nedjelju, 13. lipnja, održat će se jutarnje mise u 7 i 9 sati. U 11 sati započinje župna proštenjarska misa koju će predvoditi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, u procesiji s kipom sv. Antuna Padovanskog. Misu i procesiju izravno će prenositi Laudato TV i VTV.Svi događaji će se događati u skladu s epidemiološkim preporukama i uputama hrvatskog i međimurskog Zavoda za javno zdravstvo, a nakon večernje svete mise zahvalnice u 19:00, od 20:00 će na trgu ispred crkve nastupiti Dixieland band Čakovec.

Također, iz tiska je izašao i molitvenik svetog Antuna Padovanskog, kojeg je župnik Tomislav Božiček sa svojim suradnicima pripremio za vrijeme pandemije, a prilagođen je vjernicima župe i svim štovateljima svetog Antuna.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!