VELIKA POTRAGA ZA PUMOM

JOSIP HORVAT MAJZEK ‘Mislim da priča o pumi na ovom području ne drži vodu’

Zadnjih nekoliko tjedana velika medijsku prašinu podigla je prisutnost nepoznate životinje na području Velikog Pažuta

Sumnja se da se radi o pumi. Vijest su prenijeli svi lokalni i državni mediji. Kako pisani tako i elektronski. Minulih dana policija je teren na području Velikog Pažuta pretraživala iz zraka dronom kako bi pokušala zapaziti nepoznatu životinju.

>> Potraga za pumom

Tokom noći, policija je s članovima Lovačkog društva “Fazan” nadgledala područje s uređajima za noćno promatranje. Jučer, 03.06.2021. članovi lovačkog društva “Fazan”, policija i članovi HGSSa pretražili su još jednom teren Velikog Pažuta. Nakon pretrage, okupili su se u prostorima lovačkog društva “Fazan”.

Uz prezentaciju materijala snimljenog dronom, analizirali su viđeno na terenu prošli tjedan. Pridružio im se i Josip Horvat Majzek, biolog, prirodoslovac i fotograf, poznat po nekoliko fascinantnih knjiga o prirodi. Zamolili smo ga mišljenje o nepoznatoj životinji, vjerojatno pumi, koja je navodno viđena na našem području.

– Mislim da priča o pumi na ovom području “ne drži vodu”. Po navodima, ona je viđena 02.05.2021., tj. prije 32 dana. Da bi de prehranila, ona mora svaki drugi dan uhvatiti i pojesti životinju veličine košute. Mi pretragom terenu nismo našli ostatke ni jedne životinje. Isto tako nije bilo dojave mještana o nađenoj strvini. S druge strane puma bi trebala biti pitoma tj. odrasla u ljudskom okruženju. Ona kao takva nije navikla na životu divljini i vjerojatno bi se približila naseljima u potrazi za hranom, a nije bilo nikakvih dojava da je nepoznata životinja viđena u naseljima. Ne vjerujem da
je nepoznata životinja o kojoj se u zadnjih nekoliko tjedana priča u medijima puma, rekao je.

Predsjednik Lovačkog društva “Fazan” Mario Mikulan, izradio je zadovoljstvo
reakcijom svih mjerodavnih službi na vijest o prisutnosti nepoznate životinje.

– Bila puma prisutna ili ne na našem području ili ne, zadatak svih nas je pretražiti područje i osigurati sigurnost naših građana. Kao domaćin, zahvaljujem se policiji i članovima HGSSa s kojima smo minuli tjedan intenzivno pretraživali područje. Nismo našli nikakve tragove nepoznate životinje i nadam se da je procjena da je nama na našem području točna.

Izgleda da je priča o “dobravskoj pumi” ipak samo priča. Tko je u pravu, oni koji tvrde da su je vidjeli ili oni koji tvrde s obzirom na viđeno na terenu i gore nabrojene argumente tvrde da je nema, pokazat će vrijeme.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije